Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD: Rudarenje litijuma će pomoći Srbiji

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof izjavio je da je projekat rudarenja litijuma višestruko koristan.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD: Rudarenje litijuma će pomoći Srbiji
Foto: 021.rs
Kasanof, koji je na funkciji od sredine jula, kada je zamenio Gabrijela Eskobara, rekao je da su građani Srbije skeptični zbog ranijeg pristupa SAD, preneo je Glas Amerike.
 
"Želimo da produbljujemo saradnju sa Srbijom, na Zapadnom Balkanu i evroatlantskom prostoru. Na Zapadnom Balkanu postoje savezi koje SAD podržavaju, a Srbija predvodi te inicijative", naveo je Kasanof.
On je rekao da projekat litijuma može da bude veoma značajan u smislu novih investicija i da će pomoći Srbiji, ali i drugim državama, jer će povezati ekonomije regiona. 
 
"To je od koristi za više strana", rekao je Kasanof.
Kao jedan od izazova u narednom periodu Kasanof je naveo dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, istakaši da SAD žele saradnju sa Kosovom i Srbijom kako bi uvidele na koji način može da se ostvari napredak koji će doprineti i regionu.
 
"Postoje dva vida perspektive odnosa Balkana i SAD. Jedan je zasnovan na narativu, a drugi na činjenicama. Među nevladinim organizacijama postoji narativ da je Srbija antizapadno orijentisana i ruski poslušnik, a sa druge strane je narativ prema kom je Srbija izdala Rusiju", rekao je Kasanof.
 
On je istakao da Srbija treba da nastavi put ka "evroatlantskom prostoru" - na obostranu korist.
 
"Brojne su koristi tog puta za Srbiju, ali i za evroatlantski prostor. To su područja energetike, bezbednosne saradnje, podrška Ukrajini. Ta pitanja su veoma važna za nas i to su načini srpske integracije, ali i načini da SAD osnaže saradnju sa Srbijom", naveo je Kasanof.
Zvaničnik Stejt departmenta istakao je da je veoma važno da Srbija, u saradnji sa Evropskom unijom i SAD, pazi da "ne dođe do povratka nacionalizma".
 
"Potrebno je da budemo na oprezu od takvih scenarija. To bi moglo da ugrozi potencijale saradnje. Partnerstvo sa Srbijom i iskren dijalog mogu da doprinesu prevazilaženju tih izazova i ostvare viziju evroatlantske saradnje", upozorio je on, navodeći da SAD "veoma cene podršku Srbije Ukrajini".
  • Koferce

    19.09.2024 11:59
    Necete kopati!
    Sa ovakvim izjavama samo jos vise uveravate narod u odluci da se ne kopa. Hvala vam!
  • Đole

    19.09.2024 11:38
    neće biti tako
    Neće moći, nećete kopati ni vi i AV!
  • Suština

    19.09.2024 11:20
    Nećeš kopati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija