Nišlija traži svoj pištolj: Veruje da je među 272 ukradena iz policije za vreme masovne predaje

Nišliji Zoranu Jovanoviću oduzet je pištolj zbog sumnje da ga je nepropisno čuvao.
Nišlija traži svoj pištolj: Veruje da je među 272 ukradena iz policije za vreme masovne predaje
Foto: Pixabay, ilustracija
Kada je sud uvrdio da ipak nije tako i naložio da mu se vrati, ispostavilo da to nije moguće - jer je ukraden iz policijske stanice u Nišu, piše Vreme.
 
Zbog krađe 272 pištolja iz policijske stanice u ovom gradu, niški policajac je uhapšen u Crnoj Gori, po međunarodnoj poternici.
Sektor unutrašnje kontrole podneo je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, protiv njega krivičnu prijavu, ali nije do kraja objavljeno kako je i koliko lica uspelo da iz magacina iznese toliko naoružanje.
 
U Nišu je oružje masovno nestajalo kada su ga građani nakon dva uzastopna masovna ubistva u Srbiji, po naredbi MUP-a, predavali u policijske stanice, na sigurno.
 
Viša istraživačica Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekla je o tome za Vreme da slučaj "otuđivanja" oružja dovodi u pitanje funkcionalnost sistema bezbednosti i ukazuje da su pojedini policajci postali bezbednosna pretnja po građane umesto da se bave svojim poslom.
"Organizovana krađa pištolja predstavlja vrh ledenog brega i rezultat je višegodišnjeg procesa urušavanja Ministarstva unutrašnjih poslova", navela je Bjeloš.
 
Taj proces, kako je objasnila sagovornica nedeljnika Vreme, karakteriše "politizacija rada policije, partijsko zapošljavanje i unapređenje, zatim kriminalizacija policije, prekomerna upotreba sile, odsustvo političke i profesionalne odgovornosti i sankcije za učinjena nezakonita dela što je u konačnici dovelo do otuđivanja policije od građana i pada poverenja u rad policije".
 
U konkretnom slučaju, dodala je, nužno je da rukovodioci policijske stanice Pantelej u Nišu preuzmu odgovornost za propuste u radu policije, pojačaju nadzor nad radom policijskih službenika i dosledno istraže sve aktere i okolnosti koje su dovele do krivičnog dela uz jasnu i nedvosmislenu poruku javnosti da je ovakvo postupanje pripadnika policije kažnjivo i neprihvatljivo.
Smatra i da to može biti korak ka unapređenju opšteg stanja u policiji i sprečavanju da se ista ili slična dela ponove, ali da je dugoročno je neophodno demokratizovati i dekriminalizovati rad policije.
  • Previše korupcije

    20.09.2024 09:25
    Bo sam čuo za ovakva dešavanja, ali nisam mogao da vidim da li su stvarna ili ne.
    Rek'o možda je trač.
    Strašno... Vrlo loša situacija u državi, generalno.
  • Rajko

    20.09.2024 08:54
    Vrh ledenog brega?
    Lopov je lopov i nemoguće ga je zaustaviti u njegovoj nameri...
  • Mustafa

    20.09.2024 08:32
    Oslanjač
    Urušio je četiri sistema ključna za opstanak države: sud, tužilaštvo, policiju i vojsku. Kad padne s vlasti, tada će se oslanjati baš na te četiri institucije da ga čuvaju od nepravičnog suđenja, nepravednog progona i sl. Da li će tada ti sistemi raditi svoj posao - videćemo. Lično, ne verujem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija