Republički poslanici nastavljaju raspravu od 10h: O čemu su danas pričali?

Sednica Skupštine Srbije se nastavlja sutra ujutru u 10 sati.
Republički poslanici nastavljaju raspravu od 10h: O čemu su danas pričali?
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Do kraja rasprave s opozicione strane čule su se kritike na plan Vade kako će se trošiti sredstva iz budžeta, ali i odgovori premijera Miloša Vučevića i ministara koji brane predlog rebalansa.
 
Poslanik Nove DSS Predrag Marsenić rekao je da koalicija NADA neće glasati za rebalans budžeta i ponovio predlog koji je izneo i na sednici skupštinskog odbora, da se formira komisija koja će da prati realizaciju projekta Expo 2027 kako bi građani imali uvid u načine trošenja novca, ali i u rokove i kvalitet radova.
 
"Mi smo i ranije predlagali desetogodišnju garanciju na radove koji se izvode po Beogradu. To, nažalost, nije učinjeno. Ali imajući u vidu, na primer Trg Republike, dobro će doći i vama da napravimo neku komisiju, jer tako ćete i vi pokazati da ništa ne krijete", rekao je Marsenić.
Poslanik je ukazao da u zaduživanjima postoji 500 miliona evra koji se tiču puteva.
 
"Setio sam se onoga kada Aleksandar Vučić obilazi Srbiju pa kaže 'gospodinu 20 metara, gospođi 50 metara, gospodinu 100 metara'. Ono što brine je takav način ponašanja. To je radio Miloš Obrenović pre 200 godina. Ali mi tada nismo imali državu, trudili smo se da napravimo institucije i sada one to treba da rade", ocenio je Marsenić. Ponovio je da ministri iznose različite brojke kad je reč o ceni projekata.
 
Poslanik SNS Mileko Jovanov pitao je gde je nestala milijarda i po evra iz Nacionalno investicionog plana u vreme vlasti DSS, 2006 ili 2007. godine.
Na dobacivanja da je Jovanov tada bio u DSS-u, on je rekao da će sam posvedočiti kako su se ministri tada ponašali, te da su oni tada trebalo da izgrade puteve, a ne da ih danas gradi Vučić.
 
Ministar finansija Siniša Mali ponovio je da troškovi za Ekspo neće preći 1,2 milijarde, a da se tu računaju i stanovi i cela infrastruktura za taj deo grada, te da se vodi računa o svakom dinaru.
 
U poslepodnevnom delu sednice poslanica Zeleno levog fronta Biljana Đorđević je rekla da ako ima 133 milijarde dinara više prihoda od planiranih, onda se postavlja pitanje da li je nešto loše planirano.
 
I ona je kritikovala povećanje rashoda za projekte Expo 2027, izgradnju nacionalnog stadiona i kupovinu "rafala", a sa druge strane nedostatak novca za prosvetu jer, kako je ocenila, ovoj vlasti obrazovanje nije važno.
 
Premijer Vučević je rekao da smatra da je fer ponuda da najveće povećanje, od 12 odsto bude za prosvetne radnike u narednoj godini, što je za 50 posto više povećanje nego u ostalim delatnostima.
 
"Oko četiri posto će da raste ekonomija, a mi predlažemo povećanje prosveti do 12 odsto", rekao je Vučević i dodao da će početna plata prosvetnog radnika biti oko 95 posto prosečne plate u državi.
 
Najavio je i izmene Krivičnog zakona kako bi se zaštitili prosvetari, ali i objasnio da oni neće dobiti status službenog lica, jer je to previše komplikovano.
Premijer je rekao da nije tačno da ova vlast ne želi obrazovane građane i da, kada bi hteo da bude ciničan, mogao bi da kaže da njegova stranka ima više fakultetski obrazovanih nego što neke stranke opozicije dobiju glasova.
 
Dodao je i da nije tačno da se deca ministara školuju u inostranstvu. Kazao je da njegova deca studiraju i idu u srednju školu u Srbiji i da je njemu jako stalo do prosvetnog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija