Vučić u UN kritikovao "woke" pokret: Sociolog o tome šta stoji iza ovog poteza predsednika Srbije

Govoreći u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se "tradicionalna Srbija" boriti protiv "woke" pokreta koji, kako kaže, negira porodične vrednosti.
Vučić u UN kritikovao "woke" pokret: Sociolog o tome šta stoji iza ovog poteza predsednika Srbije
Foto: Beta/AP
Iako Vučić ovim terminom pokušava da se dodvori američkim republikancima, njegova upotreba ovog pojma predstavlja neuspešno ubacivanje nove terminologije i to u pogrešnom kontekstu, smatra sociolog Dario Hajrić.
 
Vučić je istakao da zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su prihvatljive i dobre, ali da vuku ka "woke" pokretu gde se negiraju porodične vrednosti, dok Rusija, Kina i druge zemlje u razvoju žele isticanje i porodičnih vrednosti.
Iako je termin "woke" kulture prisutan u američkoj politici u kojoj su po pravilu republikanski političari oni koji se njoj protive, dok demokratski na određeni način podržavaju stavove povezane sa tom kulturom, u Srbiji taj termin nije prisutan u političkim nastupima.
 
Dok se pojedine stranke bave problemima koji se ističu kao bitni u "woke" kulturi, poput identiteskih pitanja, prava LGBTQ+ zajednice, pitanja rasizma i sličnim, političari vlasti se retko oslanjaju na takvu retoriku, a kada to rade, često se takve "vrednosti" kritikuju.
Sociolog Dario Hajrić pojašnjava za Danas da se taj termin može ugrubo prevesti kao "osvešćen".
 
"On je nastao s ciljem da se označi svest o društvenim nejednakostima koje se tiču pola, rase, seksualne orijentacije i niza drugih faktora", kaže Hajrić.
 
Taj termin je u početku imao pozitivnu konotaciju, tvrdi sagovornik beogradskog lista, ali ga je američka desnica vrlo brzo pretvorila u pežorativan, insistirajući na tome da je takozvana "woke" kultura ekstremno moralizovanje koje dovodi do preoštrih osuda određenih stavova i ponašanja.
 
"Čineći to, američka nova desnica je i sama otišla u ekstrem, označavajući svaki stav koji dopire od liberala ili levičara kao 'woke', odnosno nerealan, histeričan i neprirodan", objašnjava Hajrić i dodaje da se taj pojam danas uglavnom koristi u tom negativnom smislu.
 
Govoreći o Vučićevoj upotrebi tog termina prilikom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, Hajrić kaže da Vučić ima manir da ubacuje "novu" terminologiju u mejnstrim, te da to radi neretko u pogrešnom kontekstu.
 
"Tako ostvaruje dva cilja: prvi je da neupućenima deluje kao pametna i dobro informisana osoba, a drugi je da tako tera građane da gube vreme analizirajući nove pojmove i posredno baveći se Vučićem", kaže sagovornik Danasa i dodaje da se upotrebom tog termina domaćoj javnosti šalje i poruka da je Prajd samo strogo kontrolisani performans.
Ipak, pored "unutrašnje upotrebe" uperene ka glasačima u Srbiji, Vučićevo korišćenje ove reči može se tumačiti i iz perspektive spoljne politike.
 
U tom kontekstu, tvrdi Hajrović, suština potezanja termina "woke" je da signalizira republikancima da deli njihove ultrakonzervativne vrednosti.
 
"U Srbiji ne postoji mnogo toga liberalnog ni u politici ni u medijima, tako da je 'woke' kod nas strašilo za neuke i ideološki ostrašćene", zaključuje Hajrić.
  • Milan

    24.09.2024 08:46
    Koliko vidim sagovornik brani woke pokret i to je u redu. Ali dozvolite da se ne slozimo sa takvim stavom. Ima nas koji itekako vidimo delove woke pokreta kao nesto negativno i nesto sto vrlo brzo moze da nas se tice.
  • Puniša

    24.09.2024 08:37
    ...
    ""Čineći to, američka nova desnica je i sama otišla u ekstrem, označavajući svaki stav koji dopire od liberala ili levičara kao 'woke', odnosno nerealan, histeričan i neprirodan", objašnjava Hajrić"

    Upravo suprotno. Američka levica je otišla toliko ekstremno da svaki stav koji nije "woke" i u skladu sa DEA i sličnim principima naziva rasističkim, fašističkim i nekom fobijom.
  • Mojsije

    24.09.2024 08:35
    Ju ju
    Vucko hteo tamo da ispadne mnogo bistar i pametan. Kad ono cvrcccc. Pa sta!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija