EU traži da odgovorni za napad u Banjskoj budu kažnjeni

Portparol EU Peter Stano rekao je danas povodom obeležavanja godišnjice napada u Banjskoj da EU poziva nadležne da procesuiraju napadače.
 EU traži da odgovorni za napad u Banjskoj budu kažnjeni
Foto: 021.rs
On je na društvenoj mreži Iks napisao da treba nastaviti sa naporima da se održi bezbednost i normalizuju odnosi Kosova i Srbije.
 
"Godinu dana nakon napada na Banjsku EU ponavlja svoj poziv na brzo krivično gonjenje odgovornih i ponovo potvrđuje svoju posvećenost pravdi i odgovornosti. To je podsećanje na potrebu kontinuiranih napora da se održi bezbednost i unapredi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije", napisao je Stano.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj takođe je osudio napad u Banjskoj.
 
"Najoštrije osuđujem ružan napad naoružane bande na kosovske policajce u Banjskoj, na severu Kosova, gde je jedan policajac ubijen, a dvojica su povređena", napisao je Borelj na zvaničnom sajtu Evropske unije.
On je pozvao na istragu napada koji se dogodio 24. septembra prošle godine i dodao da odgovorni treba da se suoče sa pravdom.
 
Danas se navršava godinu dana od oružanog napada u Banjskoj u opštini Zvečani, u kom je ubijen policajac Afrim Bunjaku i ranjen još jedan pripadnik kosovske policije.
 
Tokom razmene vatre poginula su i tri napadača.
 
Odgovornost za oružani napad je preuzeo bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu protiv Radoičića i 44 osobe.
 
Njima se na teret stavlja izvršenje terorističkog dela, teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma i pranje novca.
  • NN

    24.09.2024 13:00
    Nešto gluplje skoro ne videh.
    Sam takozvani napad, nema ni smisla, ni svrhe, organizovan je amaterski i izgleda kao loše izrežirana predstava koja je trebala nekom da pokrije nešto, a šta to ćemo verovatno tek saznati jednog dana.
    Kao da se deca u vrtiću igraju, onaj tamo kao izgubio vilu, koja iako impresivno izgleda, služi očigledno za neko potkusurivanje sa Albancima, koji su po svemu sudeći aktivno, uz međunarodnu zajednicu i naše aktere, učestvovali u ovoj lutkomendiji, u kojoj su nažalost svesno žrtvovani mladi životi.
    Strašno šta nam se servira, a sve po principu američkih režiranja provokacija na koje oni kao adekvatno odgovore... Markale, Račak i sl ....
    Dosta podcenjivanja, bar promenite scenario ljigavci !
  • dz0

    24.09.2024 12:29
    ali kradja na izborima to je ok za EU?
    ne traze nista, samo litijum zauzvrat?
  • Tako je

    24.09.2024 12:13
    Radoičić i 44 hajduka moraju biti isporučeni Republici Kosovo, da tamo odgovaraju za teroristički napad, kao i za ubistvo kosovskog policajca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija