"Prigovor savesti je zagarantovan Ustavom": Kako bi mogao da izgleda civilni vojni rok?

Obavezno služenje vojnog roka se vraća od sledećeg septembra, a sa njim će se vratiti i "civilna vojska" koja bi mogla da se služi takođe u kasarni, prema najavi premijera Miloša Vučevića.
"Prigovor savesti je zagarantovan Ustavom": Kako bi mogao da izgleda civilni vojni rok?
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Analitičari ocenjuju da bi to bilo najjeftinije i najbezbolnije rešenje, ali da bi mnogo efikasnije bilo kada bi civilci prošli obuku civilne zaštite u slučaju požara i poplava.
 
Vučević je još u januaru rekao da "nije suština" da oni koji se pozivaju na prigovor savesti idu u obdanište i "sklone se iz vojne obaveze" i dodao da "ako imate pravo da istaknete prigovor savesti, to je za nošenje oružja, a ne za život u kasarni". Tom prilikom Vučević je otkrio predlog ministarstva odbrane da civilno služenje traje duplo duže od vojnog roka.
 
Kako piše Blic, to znači da bi "civilna vojska" trajala 150 dana ili pet meseci.
Šta će oni koji se pozovu na prigovor savesti raditi u civilnoj vojsci tih pet meseci?
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi za "Blic" da u svetu postoje dva modela civilnog služenja vojnog roka:
 
- u civilnim ustanovama
- u kasarni bez oružja
Kako kaže, prvi model Srbija je primenjivala tokom prve decenije 21. veka dok drugi model podrazumeva da regrut zaduži vojničku uniformu, ali da ne prolazi direktno vojnu obuku sa oružjem.
 
"Oni u vojsci izvode fizičke poslove kao podršku radu u vojsci. S tim što u takvim slučajevima postoji opasnost da se u kasarni napravi razlika između pravih i manje pravih vojnika", kaže Radić.
 
Sagovornik beogradskog lista smatra da je Srbija, ipak, bliža drugom modelu civilnog služenja vojnog roka.
 
"Imamo negativna iskustva sa služenjem civilne vojske u zdravstvenim i socijalnim ustanovama jer se ispostavilo da su mnogi takvi vojnici više bili po kafićima nego na radnom mestu. Ako bi se to ponovilo, onda bismo opet kompromitovali obavezno služenje vojnog roka jer bi neki služili vojsku, a drugi ne bi", objašnjava Radić.
 
Postavlja se pitanje i da li bi civilci mogli da služe vojsku u Centrima za obuku civilne zaštite. Radić tvrdi da to nije realno.
 
"Centri za obuku civilne zaštite su nam prevaziđeni i ne verujem da bi država stigla do septembra da pripremi te objekte za prijem većeg broja ljudi. Čak će i priprema kasarni u narednih godinu dana za regrute biti veliki izazov. Zato mislim da je realnije da će civilni vojnici služiti u kasarni bez oružja", navodi Radić.
 
Prigovor savesti je Ustavom zagarantovano pravo svakog regruta.
 
"U kasarni bi civilci bili praktično pomoćno osoblje vojsci. Uređivali bi kasarnu, krug oko kasarne, čistili toalete, radili u kuhinji. Bavili se takozvanim 'džuboksom' kako smo mi to voleli da kažemo u vojsci, a to je pranje tanjira u vojničkoj menzi. Imajući sve to u vidu, civilci bi trebalo da promisle da li su njihova uverenja odnosno prigovor savesti toliko jaki da pet meseci budu ispomoć vojsci", zaključuje Radić.
 
Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić ne veruje da "država želi da od civilaca napravi sobarice u vojsci".
 
"Mislim da bi daleko svrsishodnije bilo da civilci prođu obuku civilne zaštite koja nije u suprotnosti sa prigovorom savesti. Pre svega, mislim na obuku civilne zaštite u slučaju požara ili poplave pošto smo, nažalost, svedoci da sve češće imamo takve vanredne situacije", navodi za "Blic" Dragišić.
Kako kaže, tokom pet meseci može se proći određena obuka u gašenju požara i akciji spasavanja od poplava.
 
"To bi bilo veoma korisno jer bismo od tih regruta napravili rezerviste civilne zaštite. Naravno, oni tokom civilnog služenja vojnog roka ne bi prošli kompletnu obuku za vatrogasce koja je složena i komplikovana, ali bi bili dovoljno osposobljeni da mogu da budu od koristi i formiraju jedinicu civilne zaštite opšte namene", kaže Dragišić.
 
Sagovornik beogradskog lista dodaje da je na "ljudima iz Generalštaba vojske Srbije i iz Sektora za vanredne situacije da osmisle plan i obuku za civilce do sledećeg septembra".
 
"Tek treba zakon da se usvoji u Skupštini, ali je jasno da nijedan zakon ne može da ukine prigovor savesti koje je Ustavom zagarantovano pravo", zaključuje Dragišić.
  • Tata

    25.09.2024 09:54
    @Mama
    Ženska deca od 2025 bice isto u obavezi na odsluženje Vojnog roka ako se niste informisali! Ali nebrinite sve sto se desi u Vojsci ostaje tamo.
  • izotop

    25.09.2024 09:39
    prigovor savesti
    Čitajući komentare i mišljenja , dolazim do zaključka da ljudi nisu dovoljno upućeni u praksu obaveznog služenja vojnog roka u drugim državama. Na primer Švajcarska. Ako neko ne želi da ide na vojnu obuku, dužan je da plaća godišnji "vojni porez" do navršenih 35 godina života. Dakle, finansiraš one koji će te braniti pod oružjem i to je pošteno ,pa biraj.
  • logika

    25.09.2024 09:37
    zato nam je tako
    zbog @Remember koji je prepametan da sluzi vojsku, a drugi su glupi, tako neki su pametni pa ne placaju porez, pa neki namestaju tendere, neki diluju belo i tako... kakvi smo super nam je!
    inace ja sam sluzio dok je Djindjic na vlasti, bilo je tad onih koji nisu hteli da sluze pod "losim Djindjicem", izgovori, izgovori, narcisi, narcisi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Za Srbiju je ključna reč - princip

Šef srpske diplomatije Marko Đurić izjavio je novinarima u Njujorku da je za Srbiju ključna reč princip, kada je reč o međunarodnim odnosima i ukupnom pozicioniranju zemlje.