Kušnerovi poslovi pod lupom zbog sukoba interesa: Kako će to uticati na planove za Generalštab?

Nadležni odbor američkog Senata vodi istragu poslovanja privatne investicione kompanije na čijem je čelu Džared Kušner, zet bivšeg predsednika SAD i predsedničkog kandidata Donalda Trampa.
Kušnerovi poslovi pod lupom zbog sukoba interesa: Kako će to uticati na planove za Generalštab?
Foto: 021.rs
Kušner, pored ostalog, planira da gradi luksuzan hotel na mestu nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu.
 
Kušnerovoj kompanji su Saudijska Arabija i drugi strani ulagači platili najmanje 112 miliona dolara naknada, ali do jula vlade koje su finansirale firmu nisu dobile ni dolar profita.
Na to je, pored ostalog, ukazala istraga finansijskog odbora američkog Senata o poslovanju Afiniti partnersa (Affinity Partners), firme sa sedištem u Majamiju koju je pokrenuo Kušner, preneo je Njujork tajms.
 
Odbor je istragu otvorio proletos kao odgovor na pisanje Njujork tajmsa koji je istraživao prve tri godine rada Afinitija.
Predsedavajući odboru, senator Ron Vajden, demokrata iz Oregona, rekao je da su nove informacije samo produbile sumnju da je Kušnerova firma u sukobu interesa, posebno kada se njegov tast kandiduje za predsednika SAD.
 
Vajden je postavio pitanje zašto Afiniti nije "vratio ni peni zarade klijentima" i sugerisao da je firma možda osnovana prvenstveno kao način da strani entiteti plaćaju Kušneru, umesto kao tipičan fond u kome partneri ubiru prinose na uloženi kapital.
 
"Afinitijevi investitori možda nisu motivisani komercijalnim razlozima već pre mogućnošču da usmere novac stranih vlada članovima Trampove porodice, konkretno Kušneru i Ivanki Tramp", napisao je Vajden u pismu kompaniji i postavio dvadesetak pitanja.
 
Kušner je u intervju za Tajms priznao da je Afiniti išao sporo sa ulaganjem tri milijarde dolara, koliko je prikupio od investitora od pokretanja firme 2021. To je obrazložio, delom, "poplavom" rizičnog kapitala na tržištu.
 
Afiniti je sada u saopštenju istakao da je Vajdenov potez politički i da firma poštuje sve savezne zakone i etička pravila, dodajući da nije neuobičajeno da privatna investiciona kompanija odloži povraćaj profita investitorima.
 
Kušnerova firma već je investirala u neke kompanije, a petogodišnjim sporazumom sa investitorima dobila je rok do avgusta 2026. da pronađe kompanije u koje želi da investira, što bi bila gotovo polovina Trampovog mandata, ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru.
 
Kako je Vajden napisao u pismu Afinitiju, to bi dovelo do očiglednog sukoba interesa jer bi strani partneri mogli da pokušaju da vrše pritisak na Trampovu porodicu dok budu odmeravali da li da povuku novac ili dogovore novi posao.
 
"Potencijalna buduća Trampova administracija imaće finansijske motive za donošenje spoljnopolitičkih odluka koje mogu biti u suprotnosti sa nacionalnim interesima kako bi se osiguralo da Kušner i Ivanka Tramp nastave da prikupljaju milione dolara od stranih vlada kroz Afiniti", napisao je Vajden.
 
U Kušnerovoj firmi su to odbacili.
 
Tokom istrage, Afiniti je takođe potvrdio da planirani projekti u Srbiji i Albaniji uključuju neuobičajene odredbe koje vlade te dve zemlje efektivno čine partnerima Kušnera i Ivanke Tramp.
U pismu odbora navodi se da će vlade Srbije i Albanije učestvovati u profitu od luksuznih poslova sa hotelima koji su predloženi tim zemljama, kao i da će vlade tih zemalja biti odgovorne za pribavljanje potrebnih odobrenja za korišćenje zemljišta pre nego što počne izgradnja.
 
Vajden je naveo i da se postavlja pitanje da li Kušnerovo poslovanje, s obzirom na zavisnost od stranog finansiranja i akcija stranih vlada, treba da bude predmet Zakona o registraciji stranih agenata.
 
U saopštenju je Afiniti partners naveo da od njega nikada nije traženo da zastupa svoje investitore pred vladom SAD, tako da nema razloga da bude predmet tog zakona.
 
Podsetimo, Kušner je na Instagramu u junu objavio fotografije planova kako bi trebalo da izgleda kompleks Generalštaba, dan pošto se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
"Upravo sam posetio i bio sam impresioniran živahnošću i razvojem grada. Rast BDP-a Srbije od 4,7 odsto u prvom kvartalu ove godine bio je najbrži u evrozoni. Od 2019. godine turizam u Srbiji je porastao za 79 odsto. Beograd sada ima 22 restorana koje preporučuje Michelin i domaćin je Ekspo 2027", napisao je on.
 
Dodao je da će taj razvoj "unaprediti Beograd na njegovom putu u veoma svetlu budućnost".
 
"Odaćemo počast njegovoj prošlosti time što ćemo u oviru kompleksa koji gradimo uključiti i spomenik bombardovanju 1999. godine, zajedno sa muzejom koji će obeležiti istoriju zgrade. Beogradski talenti, finansijska stabilnost, infrastruktura i kvalitet života čine grad neverovatno uzbudljivom destinacijom", napisao je tada Kušner.
 
On je objavu na Instagramu završio napisaviši na srpskom jeziku "Živeli!".
 
Srbija je 15. maja potpisala Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO) sa kompanijom "Affinity Global Development", na čijem čelu je Kušner.
 
Time je Srbija ovo zemljište iznajmila na 99 godina. Kompanija Kušnera planira da na mestu nekadašnjeg Generalštaba izgradi poslovno-stambeni kompleks.
  • dz0

    26.09.2024 17:26
    ja reko' sukob interesa kod nas oko spomenika kulture i lokacije u blizini vlade i ambasada za kupleraj pardon hotel... kad ono, njihova firma... kod nas nema sukoba kada je interes licni u pitanju, zato smo i 3ci u svetu po indeksu ogranizovanog kriminala
  • pajo patak

    26.09.2024 16:45
    pitanje:
    Kako će to uticati na planove za Generalštab?
    Isto kao i uvođenje obaveznog vojnog roka
  • pajo patak

    26.09.2024 16:17
    pitanje:
    Kušnerovi poslovi pod lupom zbog sukoba interesa: Kako će to uticati na planove za Generalštab?
    U USA možda nekako, u цппбији nikako

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija