Gađanje stolicom radnica u Juri: "Niko od vlasti se nije oglasio, ta kompanija radi šta hoće"

U fabrici Jura u Leskovcu se u petak dogodio incident, nakon kog su dve radnice ove fabrike primljene u Urgentni centar u tom gradu.
Gađanje stolicom radnica u Juri: "Niko od vlasti se nije oglasio, ta kompanija radi šta hoće"
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
Prema navodima njihovih kolega, tokom incidenta menadžer iz Južne Koreje gađao je radnice stolicama. Spomenuti menadžer je suspendovan, međutim, od predstavnika vlasti niko se nije oglasio o ovom incidentu. Prema rečima svedoka, incident se dogodio zato što su radnice sedele na stolicama što se menadžeru nije dopalo.
 
"Rekao im je da je ta pozicija na kojoj rade izmišljena, podigao je koleginice i počeo da baca stolice. One su bile u šoku, a jedna od njih se onesvestila", kazala je jedna radnica koja je želela da ostane anonimna.
Advokat Vladimir Terzić ukazuje za Danas na nejasnoće u vezi sa vešću da je menadžer Jure, korejski državljanin na radu u Srbiji, gađao stolicama i tukao radnice te firme u Srbiji, a u naslovu se navodi da se radi o "incidentu".
 
"Prema navedenim radnjama tog menadžera, očekivala bi se brza reakcija tužilaštva i policije, najmanje policijsko zadržavanje tog lica, a kasnije i pritvaranje, jer je očigledno da bi on mogao da utiče na svedoke i oštećene kao nadređeni u firmi, a ponašanje te firme je od ranije problematično, bar po pisanju medija", navodi Terzić.
Smatra da ima osnova za krivično gonjenje menadžera, odnosno, stranog državljanina.
 
"Bar zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz čl.137. Krivičnog zakonika ako nema uslova za gonjenje zbog težeg krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Ukoliko ovo ostane bez sudskog epiloga, Srbija će pokazati da je izgubila svako državno dostojanstvo, te da svoje građane tretira kao stvari, da ne kažem robove iznajmljene stranim investitorima", zaključuje Terzić.
 
Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ističe da ovaj eksploatatorski režim ne reaguje na grubo kršenje radničkih prava, zakona i Ustava.
 
"Aleksandar Vučić je nebrojeno puta naše građane predstavljao ne samo kao jeftinu radnu snagu, već je i radnice stavljao u kontekst konkubina stranih poslodavaca, što je posebno sramotno i za svaku osudu", ukazuje Milivojević.
 
Predsednik sindikata "Sloga" Željko Veselinović navodi za Danas da još od dolaska Jure u Srbiju 2009. godine postoje problemi sa maltretiranjem radnika.
 
"Mi smo kao sindikat još 2010. godine dokazali da su radnici u Juri, tada u Rači Kragujevačkoj, čak i fizički zlostavljani. Da su šamarani, šutirani, udarani drvenim palicama i to su sve javno radnici izneli pred kamerama. Od tada do danas ovde se ništa promenilo nije", naglašava Veselinović.
 
Njegov sindikat se, kako kaže, još 2010. godine obraćao tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću i ministru Rasimu Ljajiću, ali ni od njih nisu dobili nikakve odgovore.
 
"Organizovali smo protest ispred Ambasade Južne Koreje, protesti podrške našim radnicima organizovani su ispred Jurinih fabrika širom Evrope i apsolutno se tu ništa nije promenilo. Država ćuti, institucije ćute, a menadžeri u Juri nastavljaju sa starom praksom maltretiranja radnika", ukazuje sagovornik lista Danas.
 
Objašnjava da je Jura do sada više puta odbijala bilo kakav vid saradnje sa institucijama, a da mu je to svojevremeno potvrdio i Aleksandar Vulin.
 
"Čak mi je jednom prilikom i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin rekao, mada ne znam koliko je to istina, da je Jura navodno odbila i sastanak sa njim kao ministrom. U svakom slučaju, oni ovde rade šta hoće bez bilo kakvih sankcija. Ja sam još te 2010. godine govorio, a govorim to i danas, da Juru treba oterati iz Srbije po svaku cenu, za primer, jer su oni očigledno jači od države, a da se njihovi menadžeri iz Koreje proglase za persone non grata i isteraju iz Srbije. Niko ne može biti jači od države, ali nažalost Jura to jeste", ističe Veselinović.
Glavnog krivca za današnje strane nalazi u politici Mlađana Dinkića, koji je tada dovodio "i kuso i repato u Srbiju i davao im novac kroz subvencije".
 
"Ko zna kakav ugovor je Jura ovde potpisala i šta im je sve dozvoljeno. Da im je dozvoljeno da guše svaki sindikat koji pokuša da se osnuje, to znam jer smo mi kao sindikat Juru dobili na sudu, ali nažalost za Juru u Srbiji ni pravosnažne sudske presude ne vrede i zato ću se lično na svakom mestu boriti da jednom budu isterani iz Srbije", zaključuje Veselinović.

Teme

Jura
  • av

    30.09.2024 09:14
    Glasali su za ovo ljudi
  • Boeser Wolf

    30.09.2024 09:07
    @ovako
    @:"Da Opozicija stane iza naroda i iznese javno resenje za ovaj kriminal istog dana bi bilo gotovo sa AV i svima njima! Do tada…trpi i čuti jer nema narod zaštite i to je jedini problem!"

    Narod je već nebrojano puta dokazao suprotno od ovog što ste napisali. Narod kad shvati da partiji treba zaštita od njega, tek tada može doći do promene. Ali narod glasa za SNS i prodaje se za pakovanje ribljih štapića, da je bar za tepsiju ribe.

    A ovog korejca dok ne dohvati muž ili brat neke od ovih žena, pravde neće biti. Na žalost tako je u zemlji u kojoj sudstvo i sanckije postoje samo za robove koji glasaju za sns i one koji im se otvoreno protive.
  • Mile

    30.09.2024 08:56
    Komunizam
    Nije vam valjao komunizam,

    nešto se ne sećam da su tamo Južnokorejci gađali srpske radnice stolicama?

    A jesu? Onda OK, u pravu ste, nije valjalo, sad je bolje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).