Tužilaštvo odbacilo krivične prijave zbog spiska "ekoloških terorista"

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu reditelja Stevana Filipovića i aktiviste Eko straže Bojana Simišića koju su podneli protiv nepoznate osobe zbog pokretanja sajta Kopaćemo.
Tužilaštvo odbacilo krivične prijave zbog spiska "ekoloških terorista"
Foto: Screenshot (Insajder Video)
Oni su na tom sajtu označeni kao "ekološki teroristi", potvrdio je Simišić.
 
On ja za agenciju Beta kazao da tužilaštvo u rešenju "ne negira da je osoba za koju su sumnjali i imaju dokaz da je pustila taj sajt, ta osoba",  već da, kako je preneo, "u tužilaštvu odbijaju da tu postoji krivično delo i da treba da ga tužimo samo za uvredu". 
Filipović i Simišić, koji su na sajtu "Kopaćemo" na spisku navodnih ekoloških terorista, podneli su 9. septembra krivičnu prijavu protiv NN osobe za koju sumnjaju da je sastavila taj spisak.
 
Pokret "Kopaćemo" anonimne grupe građana prethodno je objavio na svom sajtu spisak ekoloških terorista, koji, kako su naveli, ima za cilj da identifikuje pojedince koji primenjuju taktike ekološkog terorizm.
Simišić je kazao da sada imaju osobu koju će tužiti, te da, kako je objasnio, treba ustanoviti kako se stvarno taj čovek zove jer godinama nastupa pod lažnim prezimenom.
 
"Jednostavno ima toliko digitalnih tragova i dokaza protiv njega...imamo raznih strategija i možda ga tužimo i za dva dela u jednom postupku, i za uvredu i za ugrožavanjue bezbednosti", kazao je on.
 
Napomenuo je da osoba čije ime se pojavljuje nije pravi nalogodavac onog što se dešava, te izrazio uverenje da iza toga stoji jedan od visokopozicioniranih pripadnika Srpske napredne stranke.
 
U rešenju Tužilaštva, kako je preneo Insajder, piše da se iz samih navoda krivične prijave ne utvrđuju elementi krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti, s obzirom da nigde nije navedeno da su podnosiocima upućene bilio kakve pretnje koje se odnose na njihov život i telo.
 
Tužilaštvo je navelo i da sam osećaj ugroženosti nije dovoljan za postojanje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti.
Dodaje se da je utvrđeno da su na pomenutom sajtu pored Filipovića i Simišića još 22 osobe, te da su za svakog od njih navedene opšte informacije, ali da autor stranice nigde ne navodi da će preduzeti bilo kakvu radnju u cilju fizičkog napada na oštećene.
 
Napomenuli su da samo etiketiranje Stevana Filipovića i Bojana Simišića kao tzv. ekoloških terorista ne predstavlja izvršenje krivičnog dela.
 
"Iz svega se utvrđuje da je internet stranica kopacemo.com očigledno sačinjena sa propagandnom svrhom, dok se uvidom u navode o podnosiocima prijave utvrđuje da je cilj istih očigledno da omalovaži podnosioce", navodi se u rešenju.
  • Neko

    01.10.2024 08:29
    Sramno,sramno!
    Sramno!I opet sramno!Ali je bilo za očekivati,nažalost.
  • Mojsije

    01.10.2024 07:14
    Ju ju
    A da se to napisalo za Vucka ili nekog njihovog vec bi lezao u zatvoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija