Počasni konzul u Izraelu nakon raketnog napada: Ambasada Srbije u kontaktu s našim državljanima

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa našim državljanima u Izraelu.
Počasni konzul u Izraelu nakon raketnog napada: Ambasada Srbije u kontaktu s našim državljanima
Foto: Beta/AP (Ohad Zwigenberg)
Dodao je da su im prosledili uputstva.
 
"Prema našoj evidenciji, ovde je nekih 2.500 naših državljana, uglavnom rezidenata. Takođe, tu je i jedan mali broj onih koji nisu rezidenti. Naša ambasada prosledila je uputstva, dosta je bilo kontakata i prema ambasadi i meni i drago mi je da mogu da kažem da je odnos naših državljana pribran i disciplinovan. To je ono što u ovom momentu spasava živote", rekao je Nikolić za Tanjug.
Kad je reč o građanima Srbije u Izraelu, on je naveo da je uglavnom reč o manjem broju doktoranata na izraelskim institutima i jednom broju eksperata u oblastima sporta.
 
Prema njegovim rečima, uputstvo u Izraelu je da svi građani, bez izuzetaka, treba da budu u neposrednoj blizini standardnih skloništa i zaštitnih soba.
"Sve restrikcije su zaoštrene", istakao je Nikolić i dodao da, pošto sutra nastupa prvi dan hebrejskog meseca tišrija, počev od večeri Nove godine Roš Hašane, u tom smislu naredbe su u posebnom fokusu, imajući u vidu tradicionalna okupljanja građana.
 
Nikolić je naveo da je u poslednjih sat i po Iran lansirao više od 200 projektila na Izrael i da su raketni napadi usmereni na severni i centralni deo Izraela, kao i severni deo juga Izraela, odnosno na sva veća urbana središta.
 
Prema rečima Nikolića, nisu sve rakete oborene i zabeležen je i jedan direktan pogodak u stambeni objekat u Tel Avivu.
 
On je ocenio da situacija podseća na 14. april i tadašnji napad iranskih dronova na Izrael.
 
"Ovog puta je sve to mnogo složenije, unakrsno gledano od drugih faktora, neuporedivo je složenija konstelacija snaga, tenzija je prisutna. Nemoguće je bilo šta planirati večeras i sutra, i ponavljam, praznična atmosfera je narušena", rekao je konzul Nikolić.
 
Izrael preti osvetom Iranu za raketni napad
 
 Izraelski vojni portparol Daniel Hagari najavio je večeras da će današnji napad Irana na Izrael imati posledice, dodajući da zemlja ostaje u visokoj pripravnosti.
 
Situacija širom Izraela i regiona bila je izuzetno napeta večeras, javljaju agencije.
 
Kada su se sirene oglasile ljudi su se sklonili kraj puteva, pod automobile i ispod mostova dok je Iran ispaljivao rakete u pravcu izraelske teritorije.
 
"Mi smo u pojačanoj pripravnosti u odbrani i ofanzivi, štitićemo građane Izraela. Ova vatra će imati posledice. Mi imamo planove i delovaćemo u vremenu i na mestu koje mi izaberemo", rekao je on.
 
"Mi se suočavamo sa ratom na više frontova", rekao je Hagari, odgovarajući na pitanje da li se Izrael suočava sa regionalnim ratom.
 
On je dodao da ovo nije prvi napad Irana, aludirajući na napad u aprilu, ali je rekao da je ovaj napad bio širi.
 
Portparol je rekao da nema izveštaja o povredama, zahvaljujući odgovornom ponašanju javnosti, aktivaciji odbrane i akcijama partnera Izraela da ga brane.
Kasnije je objavljeno da je jedan Palestinac poginuo od šrapnela rakete na Zapadnoj obali.
 
Na pitanje da li će biti momentalnog odgovora Iranu portparol je odgovorio kratko da je pripravnost maksimalna.
  • Aman

    01.10.2024 22:43
    Pa dobro, dokle više?
    Sećam se ja jednog takvog što se tukao sa celim komšilukom.
    Rasturili Gazu, ušli u Liban, napali Iran.

    Iz iskustva Srbije, ako vam niko od komšija ne valja - vi ste problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija