U zatvor za objave na mrežama, policiji dozvoljeno da iznuđuje izjave - problematične izmene zakona

Nacrt zakona o izmenama Krivičnog zakonika dostupan na sajtu Ministarstva pravde predlaže zakonsku kaznu od do tri godine za "objavljivanje materijala kojim se savetuje izvršenje krivičnog dela".
U zatvor za objave na mrežama, policiji dozvoljeno da iznuđuje izjave - problematične izmene zakona
Foto: 021.rs
Predlažu se kazne čak i za "svesno pristupanje" takvom materijalu, piše portal Mašina.
 
U tekstu Mašine postavlja se pitanje da li će se zatvorskom kaznom kažnjavati, na primer, pozivanje na blokade, ali i šta će podrazumevati svesno pristupanje takvom materijalu.
Iz Zakonika se briše potpuno i član 136 - iznuđivanje iskaza. Taj član odnosi se na to da će se službeno lice koje "u vršenju službe upotrebi silu ili pretnju ili drugo nedopušteno sredstvo ili nedopušten način u nameri da iznudi iskaz ili neku drugu izjavu od okrivljenog, svedoka, veštaka ili drugog lica" biti kažnjeno zatvorom od tri meseca do pet godina.
 
Takođe, članom koji se briše predviđa se i zatvorska kazna od dve do deset godina za iznuđivanje iskaza ili izjave praćeno teškim nasiljem.
Menjaju se i članovi koji definišu špijunažu i odavanje državne tajne, piše Mašina. Umesto njih, uvodi se "odavanje tajnih podataka".
 
U još uvek važećem Zakoniku tajnim se smatraju "vojni, ekonomski ili službeni podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni tajnim, a čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za bezbednost, odbranu ili za političke, vojne ili ekonomske interese zemlje".
 
U izmenjenom zakoniku umesto toga bi stajalo da su to podaci koje neko neovlašćenom licu saopšti ili učini dostupnim, a da su mu povereni ili da je na njih na neki način došao ili ih pribavio, a koji imaju oznaku tajnosti "interno" ili "poverljivo". Predviđene kazne, u zavisnosti od stepena tajnosti i namere, iznose od tri meseca do petnaest godina.
 
U tekstu portala Mašina postavlja se pitanje šta su "interni podaci", ako nisu državna tajna i ko ima pravo da podatke proglašava za "interne".
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika održaće se od 1. oktobra do 1. novembra 2024. godine.
  • Neću kako hoću

    02.10.2024 21:47
    Interesantno. Tapšali ste kada je onaj advokat uhapšen na granici sa Hrvatskom i strpan u zatvor dve nedelje zbog nečega što je objavio na fejsbuku, tvrdili kako tako treba i kako je Hrvatska prava država. Šta je sada?
  • VladaNs

    02.10.2024 21:45
    Cela vlast nam je jedno veliko krivično delo.
  • Idemo svi zajedno

    02.10.2024 21:45
    Veseli se srpski roBe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija