Kineski Huawei zainteresovan da upravlja "pametnim" auto-putevima u Srbiji

Država razmatra proširenje saradnje sa kineskom kompanijom Huawei, koja već posluje u našoj zemlji.
Kineski Huawei zainteresovan da upravlja "pametnim" auto-putevima u Srbiji
Foto: 021.rs
To je najavljeno na sastanku ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i predstavnika ove kompanije u kineskom gradu Šenženu.
 
"Oni su već prisutni u našoj zemlji, posebno kada su u pitanju brze pruge, jer se njihovi sistemi koriste na signalizaciji. Predočio sam im šta mogu da rade kada je u pitanju upravljanje auto-putevima i prugama", rekao je Vesić, a prenosi eKapija.
Dodao je će biti razmotreni predlozi kompanije Huawei koja, kako je istakao, na veoma dobar način optimizuje saobraćaj, smanjuje troškove, koristi veštačku inteligenciju.
 
"Sasvim sigurno bićemo spremni da sarađujemo i sa njima, kao što već sarađujemo po pitanju brzih pruga", rekao je Vesić.
Kako je naveo, ideja da se sa jednog mesta upravlja svim našim auto-putevima i brzim saobraćajnicama. Da se zna gde se dešavaju udesi, da se celim sistemom signalizacije upozoravaju vozači da uspore, da se automatski preusmerava saobraćaj kako bi se izbegle gužve, da u slučaju vremenskih nepogoda vozači takođe dobijaju informacije.
 
"Za nas je to veoma važno i mi se trudimo da ovih naših postojećih 1.000 kilometara auto-puteva pretvorimo u pametne auto-puteve jer do 2030. godine, prema novoj direktivi Evropske komisije, nijedno vozilo u Evropskoj uniji neće moći da bude proizvedeno ukoliko ne bude imalo komunikaciju, u slučaju komplikacije, sa glavnim upravljačima puta u smislu da će vozilo samo dobijati informacije o ograničenju brzine, o tome kako treba da se ponaša na putu što je veoma značajano zbog bezbednosti, ali mi moramo da budemo spremni za to da naši auto-putevi budu takvi", rekao je Vesić i dodao da se novi auto-putevi koji se grade u našoj zemlji, grade tako da budu pametni.
  • zztop

    03.10.2024 11:12
    Dok autoputevi ne budu pametni na ekranima za signalizaciju idu parole za podršku kopanju litijuma i podrške preCedniku AV...
  • Glupi

    03.10.2024 11:03
    A hoće li ostati po koji glupi autoput, nama koji ne volimo ni pametna brojila ni pametne puteve?
  • /

    03.10.2024 10:57
    /
    sta je srbi, kinezi vam ne kradu identitet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija