Opozicija: Obustaviti bušenja u potrazi za bakrom i srebrom u blizini izvorišta vode kod Niša

Grupa građana "Dr Dragan Milić" traži hitnu obustavu bušenja od strane australijske firme "Appolo mineral ltd".
Opozicija: Obustaviti bušenja u potrazi za bakrom i srebrom u blizini izvorišta vode kod Niša
Foto: Screenshot (RTS)
Ova grupa građana zatražila je da nadležni hitno objasne građanima Niša pod kojim uslovima i ko je dozvolio istražna bušenja u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra u blizini vrela "Studena".
 
"Zahtevamo od nadležnih organa razjašnjenje o bušenjima u selima Gornja Studena i Bancarevo gde se nalazi vrelo 'Studena' odakle se Nišlije snabdevaju vodom. Zahtevamo da se javnosti da na uvid sva dokumentacija ko je, kako i zašto dozvolio bušenje u blizini vrela 'Studena'", navedeno je u saopštenju.
Ta odbornička grupa tražiće dopunu dnevnog reda Skupštine grada na temu rudarenja u Nišu, navodeći da o temama od izuzetnog značaja za javno zdravlje moraju da se pitaju i da odlučuju samo i isključivo Nišlije, a ne birokrate u ministarskim kabinetima.
 
Pokret Kreni-promeni pokrenuo je peticiju kojom traži zabranu ovih istražnih radnji.
 
"S obzirom na to da se radi o izvorima pijaće vode, ovo izvorište predstavlja vitalan resurs naše zajednice, a svako ugrožavanje ili kontaminacija vode može imati ozbiljne posledice po zdravlje stanovnika i ekosistem. Bušenje tla i drugi rudarski zahvati mogu dovesti do zagađenja podzemnih voda, čime se direktno ugrožava snabdevanje bezbednom i čistom pijaćom vodom", navodi se u tekstu peticije.
Pokret Kreni-promeni je upozorio i da se oblast planirana za rudarska istraživanja nalazi na Suvoj planini, u neposrednoj blizini Sićevačke i Jelašničke klisure, koje su prepoznate kao parkovi prirode i specijalni rezervati.
 
"Ove klisure nisu samo prirodne lepote od izuzetnog značaja, već i ekološki važna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Rudarska istraživanja i eksploatacija mogu trajno narušiti ovaj dragoceni prirodni ekosistem, uništiti staništa i narušiti biodiverzitet", stoji u saopštenju.
 
Taj pokret zatražio je i da se odmah preispitaju odluke koje su dovele do izdavanja dozvola za istraživanje 2021. godine, uzimajući u obzir dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje lokalne zajednice.
 
Član Pokreta slobodnih građana (PSG) iz Niša Ivan Jovanović ocenio je da je stanovnike tog grada i okoline uznemirila vest da je australijska kompanija započela bušenje blizu Niške Banje u potrazi za bakrom i srebrom.
 
"PSG Niš zahteva hitnu i potpunu transparentnost vlasti. Građani imaju pravo da znaju kako će se zaštititi njihovi resursi i zdravlje, kao i razloge zbog kojih javnost o ovom projektu ne zna ništa. Naša pijaća voda nije roba i svi moramo da se borimo za njen opstanak", navedeno je u saopštenju.
 
Jovanović je apelovao na nadležne institucije da reaguju brzo, preuzmu odgovornost i zaštite interese Nišlija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija