VIDEO Novac kao glavna motivacija za više dece - Đurđević Stamenkovski novim spotom vređa roditelje

U spotu za promovisanje nataliteta ministarstvo Milice Đurđević Stamenkovski sugeriše da deca treba da se rađaju samo jer država daje neke pare.
VIDEO Novac kao glavna motivacija za više dece - Đurđević Stamenkovski novim spotom vređa roditelje
Foto: Pixabay
Devojčica koja mašta o bratu, uzima daljinski upravljač i pošto, kako kaže, zna da odrasli vole brojeve, prebacuje na informaciju da će mama i tata za drugo dete dobiti čak 600.000 dinara. Biće pomoć i za treće i četvrto. Dok su se sračunali, roditelji već čekaju blizance.
 
Uz poruku "Da nas bude!", ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski objavila je ovaj promotivni video na zvaničnom Instagram profilu Ministarstva.
Urednica portala Bebac Jelena Ćirić Nikolić kaže za "Vreme" da je, pored drugih problema, ovaj način komunikacije sa roditeljima neprihvatljiv.
 
"Na stranu što mi podržavamo povećanje roditeljskog dodatka, ne možemo da podržimo ovaj način komunikacije sa roditeljima. Kao sa osobama koje žele da prošire svoju porodicu samo zbog novca. Zato što je taj način komunikacije vrlo uvredljiv za roditelje. Vidi se i da je spot unapred snimljen. Što nam govori da su i pre izglasavanja Skupštine izvršne vlasti uložile određeni novac znajući da će to biti izglasano", kaže Ćirić Nikolić.
Što dovodi u pitanje, dodaje, celokupan demokratski proces menjanja zakona.
 
Sagovornica "Vremena" kaže da roditelji uvek naglašavaju da ne rađaju decu zbog novca.
 
"To je svakako nešto što pomaže, ali to što nemate mesto u vrtiću, to što moramo da plaćamo besplatno školstvo kupovinom knjiga, to je dugoročnije od tih pola miliona ili 600.000 dinara na samom početku roditeljstva. Možda te pare da izdvojimo da za šest meseci obezbedimo bebisiterku", pita Ćirić Nikolić.
 
 
S obzirom da je spot snimljen iz ugla deteta, otvara se i pitanje kakav sistem vrednosti Ministarstvo za brigu o porodici predstavlja deci.
 
"Scenario gde deca precipiraju odrasle kao osobe koje zanima samo novac nam u stvari govori da su i nadležni svesni krize u kojoj se porodica trenutno nalazi. Razgovori finansijske prirode se više ni ne kriju od dece, od kada je poslednjih par godina inflacija znatno uticala na kućne budžete", kaže Ćirić Nikolić.
Ona dodaje da bi bilo bi bolje da se pozabavimo reproduktivnim zdravljem, dostupnim ginekolozima u svim mestima, kao i razgovorom sa omladinom o reproduktivnom zdravlju, da bi na taj način podigli svest o značaju osnivanja porodice.
 
"Bolje bi bilo imamo seksualno obrazovanje u školama. Jer ovo su kratkoročne mere. Demografiju ne možemo planirati novcem. Moramo da vodimo računa o tome kako muškarci i žene odlaze na preglede, da li imaju pristup zdravstvenoj nezi, to je samo jedan deo te priče. Drugi deo priče je školstvo i momenat kada se mama vraća na posao, a nema mesta u vrtiću ili diskriminacija majki sa malom decom na tržištu rada", kaže Ćirić Nikolić.
  • Profa

    06.10.2024 17:39
    Kada sistem počne da funkcioniše normalno biće dece. Živimo u modernom feudalizmu, prijavljeni na minimalac, bez mogućnosti da se hranimo zdravo, lečimo bez lista čekanja i podmićivanja lekara. Satima čekamo u redovima za reklamacije zbog tuđih grešaka i pohlepe. Provodimo vreme tražeći parking mesto zbog lošeg urbanističkog planiranja. Okruženi deponijama pijemo zagađenu vodu i svakodnevno gledamo našeg Jokera kako nam se podrugljivo smeje u lice sa tv ekrana i ispira mozak narodu svojim govorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija