Grčka iznela mere za povećanje nataliteta: Od vaučera do poreskih olakšica

Grčka je predstavila nove mere za povećanje nataliteta, od vaučera i beneficija za brigu o deci do poreskih olakšica za nove roditelje, iako stručnjaci dovode u pitanje njihovu efikasnost.
Grčka iznela mere za povećanje nataliteta: Od vaučera do poreskih olakšica
Foto: Pixabay
Grčka ima jednu od najnižih stopa fertiliteta u Evropi, veoma lošu demografsku situaciju izazvanu decenijskom ekonomskom krizom, emigracijom i promenjenim stavovima među mladima, preneo je Rojters.
 
Grčki premijer Kirjakos Micotakis je to ocenio nacionalnom pretnjom i "tempiranom bombom" za penzije.
Grčka trenutno troši oko milijardu evra godišnje na mere za brigu o deci. I pored toga, zabeležila je najmanji broj rođenih u istoriji 2022. godine.
 
Mere koje su iznela ministarstva porodice, unutrašnjih poslova, finansija i zdravlja uključuju poreske olakšice za nove roditelje, vaučere za dnevni boravak, povećanje minimalne zarade od 2025. godine, povećanje penzija i smanjenje socijalnih doprinosa.
Ali stručnjaci za demografiju, pa čak i vladini zvaničnici priznaju da je pred Grčkom dug put.
 
"Podrazumeva se da se demografski problem ne može jednostavno rešiti beneficijama i novčanim podsticajima", rekao je zamenik ministra finansija Tanos Petralijas.
 
Petralijas je kazao da rešavanje problema, takođe, zahteva poboljšanje obrazovnog i zdravstvenog sistema, povećanje prihoda i bolje uslove ravnoteže između posla i privatnog života.
 
Pad nataliteta je problem za vlade širom Evrope, gde su zemlje, uključujući Francusku, Italiju, Norvešku i Španiju, potrošile milijarde evra na mere za brigu o deci, ali bez velikih efekata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.