Politikolog Mrdalj: Kopanje litijuma se ne može sprečiti u Skupštini, nego referendumom

Vlast je izgleda namerna da progura iskopavanje litijuma i to se u Skupštini ne može zaustaviti, jer ona tamo ima većinu, izjavio je u intervjuu FoNetu politikolog Mladen Mrdalj.
Politikolog Mrdalj: Kopanje litijuma se ne može sprečiti u Skupštini, nego referendumom
Foto: Screenshot (Youtube/Kvaka23)
Mrdalj rešenje vidi u obavezujućem referendumu.
 
On je u serijalu Kvaka 23 objasnio da vlast u Skupštini može da zaguši raspravu i pretvori je u "političku splačinu", koju će onda, kroz medije koje kontroliše, narodu predstaviti onako kako joj bude odgovaralo.
 
"Vlast može da uradi nešto protiv narodne volje i da za to bude kažnjena na sledećim izborima", rekao je Mrdalj ali napominje da ne veruje da će doći do toga, jer ovde izbori nisu fer i pošteni.
"Posebno kada uzmemo u obzir najnovije predloge izmena Krivičnog zakonika, koje državi dozvoljavaju široku lepezu mogućnosti da pritiska disidente i nezadovoljnike", ukazao je on, uveren da Zapad protiv toga neće podići glas.
 
"Mislim da smo svakim danom sve bliži nečemu što se može nazvati diktaturom", upozorio je Mrdalj.
 
Kako je dodao, plaši se da ta diktatura "neće postati puno podnošljivija samo zbog toga što neće biti tipa severnokorejske ili neke druge slične".
"Kada uzmemo u obzir i da su tužilaštvo i sudstvo definitivno stavljeni pod kontrolu, polako se uobličava zakonski okvir koji će biti izgovor za hapšenja, za preventivna hapšenja, za pozive na informativne razgovore koji će ličiti na hapšenja, pa ako bude trebalo i za nešto tvrđe od toga. Vlast će, pri tome, medijski anestezirati javnost da je sve to po zakonu", predvideo je Mrdalj i ocenio da se vlast održava koktelom maske legitimnosti, podrške Zapada i upotrebom brutalne sile.
 
Da bi opozicija sa tim mogla da se izbori, mora i ona da primeni svoj koktel, naglasio je on i ocenio da bi rešenje mogao da bude referendum, kao poluga moći koja je do sada bila potcenjena.
 
"Po Ustavu i Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, na zahtev 100 hiljada glasača referendum je obavezujući i Skupština nema pravo da ga odbije", podsetio je Mrdalj i istakao da je narod nosilac suvereniteta.
 
Istakao je da kada se narod skupi i zahteva da se raspiše referendum sa tačno određenim pitanjem "Da li ste za zabranu kopanja litijuma u Srbiji?", Skupština nema pravo kaže ne, jer je ona "agent gazde, a gazda je narod".
 
"Ako taj referendum pokaže da je većina naroda protiv iskopavanja litijuma, Skupština je obavezna da to usvoji kao novi zakon u Srbiji. Ukoliko Skupština to odbije da uradi, ona vrši državni udar", ocenio je Mrdalj.
 
Prema njegovom tumačenju, ako vlast pokuša da prevari na referendumu, onda će referendumska akcija imati rezervoar ljudi koji će biti spremni da dođu u Beograd i da odatle ne odu dok ne dobiju priznanje da je referendum uspeo i da su pobedili na referendumu da se zaustavi kopanje litijuma.
 
"Ukoliko vlast to i dalje nastavi da odbija, onda referendumska kampanja može da se obrati i vojsci i policiji da stanu na stranu naroda i da narod uđe u svoje institucije", rekao je Mrdalj.
 
Bez referendumske inicijative, on ne vidi na koji način to može da se uradi, osim da se formira jedna politička partija koja će se zvati "Dole litijum", koja bi za sledeće izbore okupila sve koji su protiv rudarenja jadarita i na taj način postigla ono što se i referendumom može postići.
Kako je podsetio, "nije mali broj zemalja gde je vlast, u dogovoru sa stranim kompanijama, zarobila sopstveni narod, uz pomoć sopstvene policije i vojske, i nastavila da eksploatiše resurse, kupeći mrvice sa stola sa koga veći deo kolača odnose strane kompanije".
 
Mrdalj misli da je u priči o litijumu Vučić "protočni bojler", jer "dolazi velika sila koja nas pritiska da damo ono što njima treba".
 
"Na našem stolu je nemačka pogača, a pod grlom nam je američki nož", ilustrovao je on i naglasio da bi voleo da zna kakve su naše mogućnosti da to zaista odbijemo.
  • cokanj

    06.10.2024 22:00
    ?
    Oskar da organizuje izbore? Svašta.
  • poznato

    06.10.2024 21:56
    Ni slucajno referendum sa olosom koji se izvezbao u izbornim kradjama. Samo ulica.
  • Bojan B.

    06.10.2024 21:54
    Katastrofa u najavi
    "Politikolog Mrdalj: Kopanje litijuma se ne može sprečiti u Skupštini, nego referendumom"
    - Upravo to Vučić i hoće ! Njegova stranka ima savršenu organizaciju pa i bez pomoći SPS-a može da izgura pozitivnu odluku "naroda" da se litijum kopa !
    Osim toga, skupština donosi zakone a ne narod/gradjani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija