FOTO, VIDEO Ko su "Šredingerovi poslanici": Vidite ih, ali za Skupštinu nisu tu

Poslanici Skupštine Srbije započeli su prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja tek nakon što je predsednica Skupštine Ana Brnabić javno zamolila prisutne poslanike vlasti da obezbede kvorum.
FOTO, VIDEO Ko su "Šredingerovi poslanici": Vidite ih, ali za Skupštinu nisu tu
Foto: 021.rs
Poslanici vladajuće većine bili su prisutni i pre toga, ali nisu ubacili identifikacione kartice u sistem, tako da je elektronskim sistemom bilo utvrđeno prisustvo samo 67 poslanika.
 
"Slika levo prikazuje skupštinsku salu u vreme kad je objavljeno da je prisutno 67 narodnih poslanika, slika desno istu salu u vreme kad je objavljeno da su prisutna 223 narodna poslanika", objavio je Otvoreni parlament.
 
"Kvorum se ne broji ručno, vizuelnim pregledom prisutnih poslanika, već elektronski, tako što narodni poslanici ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje. Tako je moguće dobiti 'Šredingerove poslanike' – koji fizički jesu tu, ali pošto njihove kartice nisu vidljive elektronskom sistemu – oni za Skupštinu nisu tu", navode iz Otvorenog parlamenta.
 
 
Kako dodaju, "iz ukupnog broja 'Šredingerovih poslanika' već je jasno da njihovo postojanje nije pitanje slučajnosti i greške, a kako je dovođenje plenuma u pitanje praktično prethodno najavljeno, odmah je bilo jasno i sa koje strane 'Šredingerovi poslanici' većinom dolaze."
Otvoreni parlament podseća da je prošle nedelje upozorio da je prisustvo sednici obaveza poslanika, nakon što je predsednik najveće poslaničke grupe najavljivao moguće uskraćivanje kvoruma.
 
Još jednom upozoravaju da kvorum ne sme da bude alat za obračun sa poslaničkim grupama "protivničke strane", niti sredstvo za demonstraciju moći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija