Nakon Vučićeve izjave da ih je država slagala: Prosvetari odlučuju o daljim koracima, ovo je predlog

Posle dva štrajka sa potpunom obustavom rada u školama i neuspešnih pregovora sa Vladom, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) počela je da anketira svoje članstvo o narednim koracima.
Nakon Vučićeve izjave da ih je država slagala: Prosvetari odlučuju o daljim koracima, ovo je predlog
Foto: Beta (Milan Ilić)
U anketi koja je prosleđena predsednicima opštinskih i gradskih organizacija, koju su Danasu poslali članovi ovog sindikata, članstvo treba da se izjasni za jednu od tri ponude: da se prihvati ponuda Vlade, da se potpuno obustavi rad do ispunjenja zahteva ili da se uđe u zakonski štrajk koji bi se sprovodio tako što bi časovi od ponedeljka do četvrtka trajali po 30 minuta, dok bi u petak usledila obustava rada.
Ovaj model bi se svake nedelje primenjivao u drugoj školskoj upravi.
 
Članstvo treba da se izjasni do ponedeljka, 14. oktobra.
 
"Predsedništvo i Glavni odbor USPRS su stava da bi odluka o stupanju u zakonski štrajk do daljeg dovela do velikih materijalnih posledica u vidu umanjenja zarada (do 30 odsto). Ovaj model je Ministarstvo prosvete već primenjivalo", piše u dopisu članovima Unije.
Rukovodstvo tog sindikata ističe da je namera da se donese odluka koja je sprovodiva, efikasna i koja će imati najmanje eventualne posledice po zaposlene.
 
Sve akcije, navodi se, moraju da budu dugoročne i koordinisane sa predsednicima ostalih reprezentativnih sindikata.
 
"Osim poštovanja potpisanog Protokola u narednom periodu nam sledi i borba za cenu rada u narednoj godini, pregovori u vezi sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika i intenziviranje pregovora sa Ministarstvom prosvete u vezi sa tekućim problemima u školama (projekti, platforme, administracija)", piše u obaveštenju članovima.
 
Da će svoje članove konsultovati pre donošenja odluke o narednim koracima u borbi za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, sindikati su najavili na poslednjem protestu u Beogradu 2. oktobra.
 
Prema saznanjima Danasa, anketa sa istim predlozima je stigla i clanovima Sindikata radnika u prosveti Srbije.
 
Podsetimo, sindikati traže da početna plata nastavnika sa fakultetskim obrazovanjem od 1. januara 2025. bude jednaka proseku Republike, na šta se Vlada obavezala kada je u oktobru prošle godine potpisala protokol sa sindikatima, nakon čega su oni odustali od štrajka.
 
Vlada, s druge strane, nudi povišicu zarada za 12 odsto, ali samo nastavnicima, a svim ostalim zaposlenima osam procenata.
 
Istu ponudu su izneli i zaposlenima u predškolskim ustanovama.
Da nove ponude nema i da neće pristati na pritiske poručio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se izvinio prosvetarima što ih je država slagala.
 
"Koliko ih ne poštujemo zamislite mi smo im povećali platu 50 odsto u odnosu na sve druge u javnom sektoru.To da će neko nešto da postigne zato što će sad da demonstrira – neće, to se postiže razgovorima, dijalogom. Mi smo napravili grešku zašto što smo obećali nešto što nismo bili u stanju da ispunimo i prosvetari su u pravu i zaslužuju izvinjenje, ali to će biti završeno već u roku od godinu dana, sasvim sigurno. Sa malim zakašnjenjem, ali će biti urađeno", rekao je Vučić.
 
On je precizirao da će sa najavljenim povećanjem od 12 odsto početna plata nastavnika iznositi 97.083 dinara, a uz razredno starešinstvo 103.879 dinara.
  • 9

    08.10.2024 11:38
    U obligacionom pravu
    Ko nešto potpiše ,a ne ispuni mora da snosi kako materijalne tako i zatvorske kazne . Znači zemara ili gospon dama potpisali ,a ne ispunili planidba od izvršitelja plus ćorka . Ne može ? A kad prosvetar obustavi nastavu suspenzija i otkaz može . E pa žvalavi zemo, vrli pravniče malo si se upljuvao da ne kažem zahebao. Biće isto za sve pa i tvoje pse.
  • Gospodine

    08.10.2024 11:14
    "predrag 08.10.2024 • 09:30"
    Strašno mi je žao što živim u zemlji u kojoj ovakav komentar ima više negativnih nego pozitivnih ocena. Na žalost mnogo je onih neobrazovanih koji nisu razumeli vašu kratku analizu stanja u Srbiji a odlučili su da vas negativno ocene. Srbija se pretvorila u zemlju zombija koji slepo tumaraju tražeći malo zadovoljstva u svojim praznim životima ispunjenim samo golim preživljavanjem. Žao mi je budućih pokolenja koja će nastaniti ovu teritoriju, nekada ponosnu Srbiju.
  • Мица Певаљка

    08.10.2024 11:00
    Проће као трактористи ,ни из џепа ни у џеп

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija