Ima li gospodskog ponašanja u Skupštini Srbije?

Poslanici vlasti i opozicije slažu se sa Milošem Jovanovićem, šefom poslaničke grupe Novi DSS, da parlamentu Srbije nedostaje malo gospodskog ponašanja.
Ima li gospodskog ponašanja u Skupštini Srbije?
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Međutim, krivicu za takvo ponašanje vlast prebacuje na opoziciju, i obrnuto. I jedni i drugi tvrde da ne žele da budu džak za udaranje, ali najveću krivicu za gubljenje dostojanstva parlamenta smatraju, snosi predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.
 
Komentarišući odlaganje početka sednice o litujumu zbog odluke većine da ne da kvorum za početak sednice, Jovanović je rekao da su "igrarije naše parlamentarne prakse detinjaste".
 
"Nama očigledno nedostaje malo gospodskog ponašanja. Nije bilo razloga da gubimo sat vremena. Praksa koja je dosta detinjasta, nismo u osmom razredu, odrasli smo ljudi, kad smo već svi prihvatili sednicu, nije bilo razloga da se ne krene na vreme", rekao je Jovanović.
Dodao je da je problem vlast koja po svaku cenu hoće da izgura priču o eksploataciji litijuma, a nema argumente. Kaže da se ovo radi za strance, ne za nas, Srbija od ovoga neće imati ništa.
 
"Zbog sistema vlasti SNS, na korupciju ode do šest puta više nego projektovana suma koja bi se slila u budžet. Fudbaleri malo poznatiji toliko dobiju za transfer, mala cifra u odnosu na rizike, daleko je od cifre koja bi mogla da opravda zanos Vučića i Brnabić", naveo je lider NDSS i dodao da svako rudarstvo zagađuje, ali ovo nije pustara, već naseljeno područje, izuzetno plodno, izuzetno bogato vodom.
Kada ima sve to u vidu, rekao je Jovanović, onda čovek treba da bude ozbiljno lud ili pokvaren, potkupljen, da bi krenuo u realizaciju obog projekta.
 
"Gospodin Jovanović i ja imamo različto gledanje na 'gospodsko ponašanje' u to sam sigurna. Ako govori o ponašanju koje podrazumeva skidanje kravate u plenumskoj sali usred sednice o Kosovu i Metohiji, onda ne nedostaje. Objektivno, nedostaje civilizovane rasprave, nedostaje kućnog vaspitanja, nedostaje argumenata i neophodno je promeniti diskurs i narativ. Sa pozicije predsednice poslaničkog kluba Ivica Dačić-SPS tvrdim da moje uvažene koleginice i kolege nikada nisu bili skloni ponašanju koje degradira ovu instituciju", ističe za Danas šefica poslaničkog kluba SPS Snežana Paunović.
 
Međutim, poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić smatra da ton i atmosferu u parlamentu određuje ponašanje predsednice skupštine i pripadnika vladajuće većine koju čine poslanici iz redova SNS-a i njihovih satelitskih stranaka.
 
"Istina je da u tim redovima nedostaje gospode, pa samim tim i gospodskog ponašanja. Možda bi se i sami Milenko Jovanov, Marjan Rističević, Dejan Bulatović ili Radoslav Milojičić Kena pristojnije ponašali u parlamentu kada bi smeli od Aleksandra Vučića. Ali ne smeju, jer ih ovaj prati preko svojih šest televizora u kabinetu", kaže Rakić.
 
Prema njenim rečima, Vučić je veoma visoko podigao lestvicu kada je vređanje i omalovažavanje političkih neistomišljenika u pitanju.
 
"Upravo je Vučić u politički govor uveo reči poput 'idioti', 'ološ', 'šljam', 'lažovi' kada se obraća domaćim i stranim političarima, a Ana Brnabić i Milenko Jovanov ga samo oponašaju u okviru svojih skromnih mogućnosti", napominje poslanica DS.
 
Prozvani Radoslav Milojičić Kena, odnedavno poslanik Srpske napredne stranke, ipak smatra da je Jovanović slušao svoje prijatelje iz opozicije kada je došao do zaključka da parlamentu nedostaje gospodsko ponašanje.
 
"I u pravu je, mi kao poslanici SNS uvek govorimo argumentovano i ozbiljno, svesni činjenice da zastupamo i naš narod, a i našeg predsednika Aleksandra Vučića. Ali mora da bude jasno i opoziciji, a i vašem i drugim Šolakovim medijima da mi nismo vreće za udaranje i da nećemo nemo posmatrati vređanje nas, predsednika, njegove porodice i naroda koji predstavljamo, samo je razlika u tome da sve što mi govorimo i radimo je u interesu Srbije. A sve što radi Šolakova opozicija je protiv Srbije", izričit je Milojičić, dok poslanik stranke Srbija centar Slobodan Ilić smatra da smo već godinama svedoci da vladajuća SNS-SPS većina svesno umanjuje ugled institucije parlamenta.
I to, kako kaže, čini stalnim iznošenjem gomile laži i napada na predstavnike opozicije, nepristojnim rečnikom i stalnim dobacivanjem poslanicima koji govore.
 
"Kada dođu ministri Vlade Srbije, njima se daje pravo da satima pričaju o stvarima koje nisu na dnevnom redu i tako opstruišu rad skupštine kao da su oni iznad Narodne skupštine, a ne kao što bi trebalo da budu tu da odgovaraju na pitanja poslanika, jer je skupština njih izabrala. Sve to vlast radi da bi narod stekao utisak da Skupština ni o čemu ne odlučuje, da se tamo ne vodi ozbiljna diskusija i da je to neka vrsta rijaliti programa. Cilj ove vlasti je da obesmisli sve institucije države i da narod stekne utisak da je bitan samo Aleksandar Vučić i da samo on o svemu odlučuje", napominje Ilić.
 
Ceo tekst Danasa o tome ima li gospode u Skupštini Srbije čitajte na OVOM LINKU.
  • Msp

    09.10.2024 12:44
    U...
    Moje vreme a da kažem da sam rođena 1948 pa kako sam odrastala slušala sam od starijih ali retko da se spominje reč "gospodin..gospođa"
    E onda kada sam odrasla gospodom su se retki nazivali naprimer,lekari,sveštenici učitelji.Oni su bili uvek poštovani.Sada kako sam omatorila ako se strefim u nekom većem društvu sve nazivaju ili oslovljavaju gosp. ili gospođo.
    Izvinte me što kažem al to neide,jer uvek i navek se znalo ko je gospodin.
    Zapamtite da nemože svako biti gospodin ali eto u takvom dobu živimo pa nek im bude.
    E da nezamerite ako naiđete na gramatičku grešku desi se to i gospodi.
  • BGD 011

    09.10.2024 12:37
    SNS Akademija za opajdare
    Nikakvog gospodstva u Skupstini Srbije nema. U tome prednjaci vecina clanova SNS sekte koji su se "obrazovali" na Akademiji za mlade lidere, koju privatno organuzuje SNS sekta! Uglavnom se uce eristici, t.j. kako se svadjati!
    "Strategija je da blebeću što glasnije kako bi pokrili glas sagovornika. I to je situacija koja se nepogrešivo ponavlja svaki put kada vidite naprednjaka, starog ili mladog, u „dijaloškoj“ formi, što su oni naučili da uspešno sabotiraju. Mislim da im je glavni kurs u toj akademiji nešto tipa „kako uništiti svaku priliku za dijalog“. Sadržaj drugog kursa im je verovatno „lik i delo AV i kako ga veličati“. Sve u svemu, strašno je to što postoji takva „akademija“, kao poniženje obrazovanja i svega što je temeljni cilj obrazovne struke."
  • Sve

    09.10.2024 11:37
    Sve
    dok su napredni radikali u Skupstini nece biti elementarne pristojnosti! Jos ako ih otkrijes sa argumentima ko sto cini Opozicija mozete ocekivati samo ulicarski vokabular uz fizicku agresiju kako bi prikrili sta mogu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija