Vučić u Dubrovniku: Na zahtev Srbije iz završne deklaracije izbačene reči "vojna pomoć"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Dubrovniku da je pre dolaska na tamošnji samit podrške Ukrajini tražio izmene određenih delova u nacrtu završne deklaracije skupa.
Vučić u Dubrovniku: Na zahtev Srbije iz završne deklaracije izbačene reči "vojna pomoć"
Foto: Beta/AP (Damir Senčar)
To podrazumeva i pominjanje "vojne pomoći" za Ukrajinu, dodao je.
 
"Nismo hteli da to bude naša obaveza", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.
Prema njegovim rečima, ono što je tražila Srbija je usvojeno, pa reči "vojna pomoć" više ne postoje u deklaraciji, a ne spominje se ni "okupacija Krima".
 
"Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo uvoditi sankcije", rekao je Vučić i ukazao da se Srbija "skoncentrisala na teritorijalni intergiret" Ukrajine.
Kako je prethodno javila agencija Hina, na kraju samita najavljeno je usvajanje zajedničke deklaracije koja bi trebalo da uključi osudu ruske agresije na Ukrajinu, podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, podršku ukrajinskom mirovnom planu, zahtev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku evroatlantskim integracijama Kijeva, kao i podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine po okončanju rata.
 
Predsednik Srbije je ukazao je da se na skupu u Dubrovniku razgovaralo o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajina, a da je on insistirao "na poštovanju povelje UN" i to "ne kad kome odgovoara a kad ne, pa kad mu ne odgovara - da se brže-bolje udalji".
 
"Najbolji je tu primer Srbije", dodao je.
 
Ukazao je na to da je njegovo mišljenje u vezi sa ratom u Ukrajini "drugačije", da "ne postoji kompromis koji je loš".
 
Takođe je rekao da je "dobro što smo razgovarali o evropskoj budućnosti svih zemalja" Zapadnog Balkana.
 
U pogledu odnosa sa domaćinom konferencije, Hrvatskoj, Vučić je izjavio da je za Srbiju važno da otvori "iskreni dijalog sa Hrvatskom", da je "važno da popravljamo odnose i gradimo ih na drugi način."
 
Na pitanje jednog hrvatskog novinara dokle će Srbija da "sedi na dve stolice", Vučić je odgovorio konstatacijom da Srbija ima "samo svoju, srpsku stolicu", dok drugi mogu da imaju svoju.
 
"Mi vas ne pitamo koliko ih (stolica) imate vi", kazao je.
 
Upitan za rebalans hrvatskog budžeta za naoružanje, Vučić je rekao da je to "unutrašnja stvar" Hrvatske u kojoj Srbija "ne vidi nikakav problem" niti vidi "opasnost od izbijanja sukoba" između dve susedne zemlje, nekadašnje jugoslovenske republike.
 
Samit u Dubrovniku treći je sastanak na vrhu u ovom formatu, prethodni su održani u Atini i Tirani.
 
Na skupu su predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, grčki premijer Kiriakos Micotakis, bugarski premijer Dimitar Glavčev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto i premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski.
 
U Dubrovniku su i ministru spoljnih poslova Moldavije, Turske i Rumunije.
Vučić se danas u Dubrovniku sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
 
Vučića su dočekali suorganizatori samita - premijer Hrvatske Andrej Plenković i Zelenski, s kojima se fotografisao i to objavio na Instagramu.
 
Predsednik Srbije učestvuje na samitu u Dubrovniku, iako je ranije bilo najavljeno da će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić.
 
Učešće na samitu koji je počeo u 15.30 časova je najavilo 12 država regiona, od Slovenije do Turske.
  • Joca

    09.10.2024 22:47
    Zašto bi ova država makar probala da izgleda civilizovano? Kome to još treba? Kumovi, braća i zemare. Ojsa!
  • Smrodo

    09.10.2024 22:14
    Hehe
    Ahaha Zelenski k'o Frodo pored ove dve zeme.
  • Tataratatira

    09.10.2024 22:13
    Plaćač poreza @ Naravno da vi natisti zalite za okupiranom Rusijom iz devedesetih, ali takve Rusije odavno nema niti ce je ikada vise biti. Ko je danas uz Rusiju, sutra ce ucestvovati u novoj podeli Evrope, a na stolu ce biti sve, od Baltika do Jadrana i Egeja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija