Dom za stare kupa korisnike svake druge nedelje: Negovatelja nema, ne čudi - plata im 56.000 dinara

Na tabli jednog doma za stare sa invaliditetom na Bežanijskoj kosi nedavno je postavljeno obaveštenje da nepokretne korisnike kupaju svake druge nedelje zbog nedostatka osoblja.
Dom za stare kupa korisnike svake druge nedelje: Negovatelja nema, ne čudi - plata im 56.000 dinara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pronaći negovatelje i zadržati ih, najveći su izazovi domova za stare. Mnogi su otišli u Nemačku gde mogu da zarade i do 2.000 evra mesečno.
 
Sekretar Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite Saša Ristojević navodi za RTS da u inostranstvu radnice u ovoj oblasti mogu da provedu maksimalno tri meseca u kontinuitetu.
 
"Za ta tri meseca oni obično žive u stanovima gde je njih četvoro, petoro, možda se čak i ne poznaju, ali žive zajedno da bi smanjili troškove. Ništa manje ne rade, čak imamo informacije da mnogo više rade nego što se radi ovde. Pričamo o satnici u toku dana, oni praktično nemaju vremena za bilo kakav drugi život, ali oni sebe žrtvuju ta tri meseca", rekao je Ristojević.
Problem je i to što se kod nas godinama nisu školovali negovatelji. Sada taj smer ponovo postoji u nekim školama. 
 
Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije rekla je za RTS da postoje dva problema u domovima - male plate i prosečna starost.
 
"Njihova plata u Srbiji je 56.000 dinara. Vi možete da budete kasirka u nekom velikom lancu i da imate veću platu", rekla je Todorović i navela da je prosečna starost negovateljica u domovima od 52 do 54 godine.
Pored fizičkih, negovateljice se susreću i sa psiho-socijalnim problemima.
 
"Njima je potrebna i psihosocijalna podrška, upravo zbog toga što gledaju tuđu patnju", istakla je Todorović.
 
Pojedini domovi uvezli su radnu snagu.
 
"Videli ste da radnu snagu uvoze Nemci i Austrijanci, naše žene odlaze tamo na tri meseca. Tako da će to morati da bude u jednom trenutku i na našem stolu. Pošto se radi o ljudima koji su funkcionalno zavisni i prilično osetljivi, mi moramo voditi računa", rekla je Todorović.
  • Maja

    10.10.2024 10:08
    Niske plate...
    Kako to da su niske plate, kada se svi staracki domovi, ukljucujuci i drzavne, debelo naplacaju? Sta se onda placa tim parama ako ne negovatelji/ce?!
  • Marko

    10.10.2024 09:59
    Nadovezao bih se
    Na Boskov komentar. Ne samo vozni par nego, ubrzo postaju investitori, grade zgrade, prosituju kapacitete doma - sigurno sve to jer se od toga posla ne moze zaraditi tj nema para. Da... nema para za radnike
  • Dale

    10.10.2024 09:49
    "Za ta tri meseca oni obično žive u stanovima gde je njih četvoro, petoro, možda se čak i ne poznaju, ali žive zajedno da bi smanjili troškove. Ništa manje ne rade, čak imamo informacije da mnogo više rade nego što se radi ovde. Pričamo o satnici u toku dana, oni praktično nemaju vremena za bilo kakav drugi život, ali oni sebe žrtvuju ta tri meseca"
    Ima slučajeva gde bude i ovako ali samo slučajeva. Moja tetka već 7 godina ide u Nemačku kao negovateljica. Plaćaju joj od 350-500 evra nedeljno, zavisi od porodice. Stan i hrana su joj obezbeđeni jer ona živi u kući sa bakom koju pazi i uvek ima svoju sobu. Samo se dobro raspitajte pre nego krenete preko i idite preko osobe koja ima preporuke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija