Stiže nam nova tura saharskog peska: U Vojvodini od sutra

Saharski pesak u Srbiju stiže danas poslepodne i prvo će zahvatiti južne predele, južnije od Čačka i Kruševca.
Stiže nam nova tura saharskog peska: U Vojvodini od sutra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navodi meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković, sutra tokom dana pesak mogu da očekuju i Vojvođani, jer će sa južnim vetrom sahara stići i do najsevernijih predela naše zemlje.
 
Ona napominje da je reč o normalnoj pojavi koja se, između ostalog, često javlja tokom jesenjih meseci. Do Srbije će stići manja količina koja neće uticati na zdravlje ljudi.
"U danu pred nama, nakon podizanja jutarnje magle, biće sunčano i vedro. Neće biti oblaka iz kojih će padati kiša. Današnji dan biće najtoplji u ovoj sedmici. Maksimalna temperatura kretaće se od 24 do čak 29 stepeni Celzijusa", rekla je Ćirković.
 
Visinski prodori su veoma značajni, jer pesak utiče na bilans zračenja (može da snizi temperaturu za jedan do dva stepena), nastanak oblaka kao i žutih kiša, pisao je ranije Euronews Srbija.
Prizemni prodori su značajni za zdravlje judi, a potom za biljni i životinjski svet. Prevelika količina pustinjskog aerosola utiče i na vidljivost vazduha. Ovo je važno za vazduhoplovstvo, pomorstvo ali i drumski saobraćaj.
 
Povećana koncetracija peska u vazduhu menja ne samo termičku strukturu atmosfere, već i dinamiku, što se manifestuje kroz zamućenost nebom ali i intezivnim bojama prilikom izlaska i zalaska sunca.
 
Inače, u trenutku kada budu prisutne, čestice saharskog peska nemaju negativan uticaj po zdravlje ljudi.
 
"One u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave 'mikro rezove', pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima...", objasnila je ranije Ćirković.
Pa ipak, prisustvo saharskog peska bi moglo da obraduje poljoprivrednike.
 
"Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale koji obogaćuju zemlju", objasnila je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija