Vladan Zagrađanin državni sekretar u MUP-u: Oslobođen u aferi "Kofer", Dačićev partijski drug

Vladan Zagrađanin imenovan je za novog državnog sekretara Ministarstva unutrašnih poslova. Reč je o funkcioneru koji je oslobođen optužbi u aferi "Kofer".
Vladan Zagrađanin državni sekretar u MUP-u: Oslobođen u aferi "Kofer", Dačićev partijski drug
Foto: Screenshot (YouTube/Telegraf.rs TV)
Prema pisanju Nova.rs, običaj je u MUP Srbije da ministar dovodi "svog" čoveka za državnog sekretara, ali je Ivica Dačić malo zakasnio sa imenovanjem Vladana Zagrađanina na to mesto, jer je preuzeo ministarstvo još u maju ove godine od Bratislava Gašića. 
 
Zagrađanin i Dačić su stari partijski drugovi, jer je Zagrađanin u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) od osnivanja 1990. godine.
I Dačić i Zagrađanin su pominjani u aferi "Kofer", koja je izbila u januaru 2006. godine, kada je policija upala u stan tadašnjeg zamenika guvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića i u njoj zatekla i Vladana Zagrađanina. Osim njih dvojice, u stanu su policajci zatekli kofer u kome je bilo 100.000 evra.
 
Dejan Simić i Vladan Zagrađanin završili su na sudu za primanje mita, ali ih je Viši sud u Beogradu oslobodio usled nedostatka dokaza, a Apelacioni sud u Beogradu je 8. februara 2011. godine potvrdio oslobađajuću presudu u aferi "Kofer".
Zagrađanin je bio narodni poslanik u nekoliko saziva Narodne skupštine, a bio je i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kao i zamenik člana skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koja proteklih godina i ne funkcioniše baš najbolje.
 
Vladan Zagrađanin je i trenutno poslanik u Skupštini Srbije. Bio je u najužem rukovodstvu SPS-a, a po zanimanju je pravnik. 
 
Na mestu državnog sekretara MUP Srbije zamenio je Željka Brkića, profesionalnog policajca koji nije član nijedne političke partije.
 
Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, iz marta ove godine, kao narodni poslanik prima zaradu od 46.087 dinara.
On je u izveštaju naveo da je kroz ugovor o poklonu stekao vlasništvo nad kućom od 90 kvadratnih metara, pomoćnim objektom i zemljištem od 1.596 kvadrata, dok ima polovinu vlasništva nad trosobnim stanom od 138 kvadrata, koji je takođe stekao ugovorom o poklonu. Navodi da je kupio garsonjeru od 27 kvadrata. 
 
U imovinskoj karti nema podataka o vozilu, a navodi se da ima depozite u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.
  • zztop

    10.10.2024 16:32
    Izgleda da su to bile filmske - lažne pare pa ih oslobodili , il su samo pričuvali tuđe ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija