Skupština odbacila predlog opozicije da se zabrani kopanje litijuma

Poslanici Skupštine Srbije nisu danas usvojili izmene Zakona o rudarenju i geološkim istaživanjima.
Skupština odbacila predlog opozicije da se zabrani kopanje litijuma
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Za izmene zakona glasala su 84 poslanika, a protiv je bilo 128.
 
Pre toga je odbijeno da se o zakonu glasa javno, prozivkom.
Pre zaključivanja pretresa poslanica Ekološkog ustanka koja je i ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović kazala je da rudna bogatstva i mineralne sirovine pripadaju svim građanima Srbije i dodala da je 86 narodnih poslanika iz redova opozicije potpisalo taj predlog zato što im je "stalo do Srbije i njenih građana".
 
"Ne može ministarka rudarstva da se obraća građanima da ne zna u kojim mestima će biti rudnička zona i rudničke deponije. Bez litijuma ništa neće stati, neće biti apokalipse. Sa litijumom nećemo biti okićeni zlatom. Nije sve u parama", navela je Nestorović.
Nestorović je na sednici izjavila i da je ministarka Handanović Đedović potvrdila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "zaista uputio pismo svim naučnicima da u skladu sa svojim kvalifikacijama zauzmu svoj stav o projektu Jadar".
 
"Imali smo prilike da u poslednjim minutima čujemo istinu da je zaista upućeno pismo Aleksandra Vučića svim naučnicima da u skladu sa svojim kvalifikacijama zauzmu svoj stav o projektu Jadar. Predsednik, koji ima protokolarna ovlašćenja, dao je sebi za pravo da se obrati naučnicima i da im kaže da je to njihova obaveza", rekla je Nestorović.
 
Na to je reagovala predsednica parlamenta Ana Brnabić i rekla Nestorović da iznosi neistine.
 
Kada je Nestorović završila govor, opozicioni poslanici ustali su i držali papire sa natpisom "Nećete kopati", a poslanik Ekološkog Ustanka Aleksandar Jovanović prišao je predsednici parlamenta i dao joj transparent koji je ona zgužvala i bacila.
  • zztop

    10.10.2024 18:10
    Uf al me ovo iznenadi , al nećete kopati- možete samo svoj nos kopati ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija