Tepić vs. Rio Tinto: "Tajni mejl", javni događaj i dogovor sa Vučićem

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, tokom skupštinskog zasedanja o litijumu govorila je o "tajnom mejlu" između direktora kompanije Rio Tinto i evropskog komesara Maroša Šefčovića.
Tepić vs. Rio Tinto: "Tajni mejl", javni događaj i dogovor sa Vučićem
Foto: 021.rs
Po njenim rečima, taj mejl pokazuje da je postignut dogovor sa Vučićem da se litijum rudari, prenosi N1.
 
Povodom ovog slučaja oglasio se i Rio Tinto.
Tepić dodaje da je važno pokazati koje alate koristi režim Aleksandra Vučića za lobiranje za ovu kompaniju.
 
"Imam obavezu da otkrijem i razokrijem čitavu hronolgiju stvari. Videla sam i reakciju Rio Tinta na to moje izlaganje, gde su oni rekli da sam iznela netačne podatke, što ne vidite u njihovom saopštenju. Oni potvrđuju sve što sam rekla, da su imali sastanak sa Vučićem 2021, da je to javno objavljeno, da to nije nikakva rajna. Ja nisam ni rekla da je to tajna", navodi Tepić.
Ipak, navodi, postoji privatni mejl koji pokazuje dogovore o rudarenju litijuma.
 
"Ključna je razlika to što je to predstavljeno kao infromisanje Vučića o aktivnostima kompanije Rio Tinto, a onda, u tom ipak tajnom mejlu, koji sam ja pokazala, između Rio Tinta i evropskog komesara Šefčovića, sam Rio Tinto kaže: 'dogovorili smo se sa Aleksandrom Vučićem… Nama se sve vreme spočitava da je bivša vlast dogovorila. Ovaj mejl između direktora Rio Tinta i evropskog komesara je dokaz koji kaže dogovorili smo sa Vučićem za rudarenje litijuma", navodi Tepić za N1.
 
U skupštini je poslanica iznela i informacije o slovačkoj kompaniji InoBat.
 
"Druga stvar, koja mi je bila važna, jeste ta slovačka kompanija InoBat, koja je najavila da će u Ćupriji graditi fabriku baterija. To podrazumeva da će pola milijarde evra novca građana Srbije da se upumpa slovačkoj kompaniji, kao subvencija, što je odluka doneta iza zatvorenih vrata, sa Sinišom Malim. Šefčović je sa InoBatom još 2019. krenuo da se sastaje, što je opet bio neotkiveni podatak do sada. Bilo mi je važno, Vučić i Brnabić menjaju narative… Poslednja faza je Milenko Jovanov koji je rekao mi nismo ni za, ni protiv, nego da vidimo šta kaže struka. A onda vidite koju struku koriste i na koji način", ističe Tepić. 
Povodom izlaganja Marinike Tepić, kompanija Rio Tinto je reagovala u sredu, navodeći da je informacija o održavanju sastanka između predstavnika kompanije i Aleksandra Vučića javno dostupna, kao i da su o tome izveštavali brojni mediji.
 
"Predstavnici kompanije na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom informisali su na održanom sastanku predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada kompanije u Srbiji i naglasili su da je do kraja tekuće godine bilo planirano da se završi faza Studije opravdanosti, kao i Studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine za Projekat ‘Jadar’. Predstavnici kompanije takođe su razgovarali sa predsednikom i prisutnim članovima delegacije Republike Srbije da kompanija planira da ‘do kraja 2021. godine, u Projekat 'Jadar' i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, investira ukupno 450 miliona dolara", navode u kompaniji Rio Tinto.
 
U kompaniji smatraju da Marinika Tepić pokušava da bez ikakvih osnova kreira kontroverzu zbog toga što je Rio Tinto održavao kontakte sa potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, iako je to uobičajena poslovna praksa u skladu sa zakonima Evropske unije.
  • Rita

    10.10.2024 14:48
    Samo nek oba ćuti! Toliko se dosad nalupetala, da samo štetu nanosi.
  • mitar

    10.10.2024 14:44
    Ni bog vam nece pomoci
    Lititijum se kopati, nece jednio da sns policija, sns vojska i sns batinasi (navijaci CZ) dodju da bju srpski narod i tada krece treci srpski ustanak
  • Srbija

    10.10.2024 14:39
    Bolest mozga
    Sta moze zaustaviti lazove i izdajnike u obmani gradjana i unistenju Srbije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija