Kakvi su planovi prosvetara: U utorak o načinu borbe za poboljšanje materijalnog položaja

Predstavnici četiri reprezenativna sindikata obrazovanja zakazali su sastanak za utorak, 15. oktobra.
Kakvi su planovi prosvetara: U utorak o načinu borbe za poboljšanje materijalnog položaja
Foto: Pixabay
Tada bi trebalo da bude doneta odluka na koji način će zaposleni u prosveti nastaviti borbu za poboljšanje materijalnog položaja, prenosi Danas.
 
To je potvrdila predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i dodala da će na sastanku biti analizirani rezultati ankete koju su sindikati prosledili članstvu.
Oni treba da se izjasne za jednu od opcija, među kojima su da li su da se stupi u višednevnu obustavu rada, ili su za štrajk u zakonskim okvirima sa časovima od 30 minuta.
 
Da li su za zakonski štrajk u školskim upravama sa periodičnim obustavama rada ili smatraju da treba prihvatiti ponudu Vlade da nastavnicima od 1. januara zarade budu povećane za 12 odsto, a ostalim za osam procenata, takođe je među opcijama u anketi.
Rok do kada zaposleni treba da se izjasne je ponedeljak, 14. oktobar, kada će, prema rečima Valentine Ilić, biti poznato kakvo je raspoloženje među članstvom.
 
Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika su u septembru i oktobru organizovali proteste u Beogradu i većem broju gradova u Srbiji štrajkove po školama jer su nezadovoljni ponudom aktuelne Vlade.
 
Traže da bude ispoštavan dogovor sa vladom premijerke Ane Brnabić, po kome bi se njihove zarade izjednačile sa republičkim prosekom plata.
Četiri reprezntativna prosvetna sindikata smatraju da je neprihvatljiv predlog vlade da od januara 2025. nastavnicima plate budu povećane za 12 odsto, a nenastavnom osoblju za osam odsto, i da se time uz nedopustive podele u sistemu prosvete, opet ostavljaju na dnu lestvice po zaradama.
 
Vlada premijera Miloša Vučevića je više puta ranije saopštila da ima razumevanja za prosvetne radnike, ali ne i novca.
  • Plebs

    12.10.2024 14:15
    .......
    Prosvetari,prosvetari a nezaposleni,socijalni slučajevi,napušteni,stari,radnici kod privatnika na minimalcu njima svima super aj bre dosta više.
  • Stari grad

    12.10.2024 13:14
    @Novosadjanin
    Prosvetara ima dosta-gotovo u svakoj familiji. Tako da svako zna da to sto navodis nije istina, uz verovatno i tvoj nick...
  • Kako to, kako to!?

    12.10.2024 12:43
    Zlatno doba. Za nasu decu! AV!
    Normalno da zele vise place kad gledaju u Hrvatsku prije negoli u bilo koga drugoga i tamo vide da profesori u srednjim skolama imaju 2100,00e + regres i bozicnicu + naknadu za prijevoz i topli obrok, te sve zajedno kad se to izracuna dodje na blizu 2500,00e mjesecno. Dok oni rade za 800e i to sa ovom galopirajucom i stravicnom inflacijom koju je izazvala politika Aleksandra Vucica ponajvise zbog umjetno izazvanog tecaja dinara prema euru kojeg je vasa vlast degradirala i devalvirala kako bi lazno prikazala da zivite u Zlatnom dobu, dok u HR uz 3x vece place meso je 30 do 50% jeftinije, ovisno o vrsti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija