Počela sezona slava, sveštenik napomenuo: "Prase za posnu slavu je šamar svetititelju"

Sezona slava je pred nama, a posebna pažnja tada se posvećuje slavskoj trpezi sa kojom se dočekuju gosti.
Počela sezona slava, sveštenik napomenuo: "Prase za posnu slavu je šamar svetititelju"
Foto: Pixabay
Sveštenik Predrag Popović ističe da se slavski kolač ne naručuje u pekari, već se mesi domaći, ne slavi se u restoranu, već kod kuće i ne mrsi se kad je post, jer je to, kako smatra, šamar svome svetitelju.
 
Popović za RTS objašnjava da se slave u istoriji kod Srba vezuju za period ili dan u kom je određena porodica primila hrišćansku veru.
 
"Recimo, ako je porodica primila hrišćanstvo na dan slave, onda je najstariji član uzimao ime nekog svetitelja na kog je primio hrišćanstvo. Oni koji slave Miholjdan, obeležavaju dan kada je ta porodica primila hrišćansku veru. Zato se i zove krsna slava, jer su članovi te porodice na taj dan kršteni", navodi Popović.
Kada je reč o slavskoj trpezi, ističe da je u obeležavanju slave suštinski važno podeliti obrok sa svojim bližnjima, a da bi na dan slave sveštenici sa narodom trebalo da traže oproštaj.
 
"Kada domaćin sa sveštenikom lomi slavski kolač, to su obredi istovetni onim u crkvi. Dakle, to je jedna vrsta liturgije. Posluži se žito i vino, a zatim i trpeza", kaže Popović.
Naglašava da je poznato zašto su trpeze posne i mrsne, u zavisnosti od toga kada se obeležava krsna slava, te da mešanje mrsa tokom posne slave ne bi trebalo praktikovati.
 
"To je kao da je neko udario šamar svom svetitelju. Recimo, kada vernici na Nikoljdan, za vreme Božićnog posta, posluže prasetinu pod izgovorom da gosti neće da im dođu ako usluže posnu trpezu, odgovor je jednostavan: oni koji ne dolaze na ribu, ne treba ni da dođu na slavu", ističe Popović.
 
Sveštenik napominje da bi se trebalo suprotstaviti trendu poručivanja hrane i slavljenju slave u restoranima umesto pravljenja slavskog kolača i trepeze kod kuće.
 
"Mi smo postali instant generacija - i domaćini i domaćice - kod koje se izgubio kompas, pa se, eto, i slavski kolač mesi u pekari. A slavski kolač treba da se mesi svetom vodicom. Takav kolač, kakav god da je, predstavlja našu žrtvu. Sveta vodica ne treba da se prosipa", ukazuje Popović.
Onaj koji slavi, kako kaže, mora da se pomuči, žrtvuje.
 
"Domaćin, domaćica, svi - cela porodica. Međutim, ako čovek nema gde, pa mora u restoranu, nije na kraju bitno ni gde će obeležiti slavu, već kako. Ako se za slavu puši, svađa i priča o politici, to nije suština. U osnovi je važno da se okupi porodica i podruži", navodi Popović.

Teme

Slava
  • Nađa

    13.10.2024 16:19
    @sima
    Verovatno ne znate šta je agnostik?
    Verovatno ne znate šta je Bog?
    Verovatno ne znate šta je ateista?
  • Braca

    13.10.2024 14:00
    E pope pope
    Pa narod za razliku od vas i političara posti zadnjih 30 godina neprestano .Slave su jedan od retkih dana kad im je dostupna malo bogatija trpeza
  • Salajčanin

    13.10.2024 13:02
    Nego,
    Da te pitam pope šta ti voziš? A šta kaže Biblija za BMW u popovskom dvorištu? Ne kaže ništa, imaš pravo... A šta kaže biblija za prase na slavu? Aha, ni to ne kaže ništa. A da onda pope ti počneš od sebe i tvojih kolega da utvrdjuješ norme ponašanja, pa kad počnete da živite u duhu odricanja koje propovedate, da se obratiš narodu? Nije loše da počneš, ovako samo izazivaš mučninu licemerjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Iduće subote jednočasovne blokade

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kaže da je potvrđen dolazak predstavnika svih opozicionih stranaka u sredu na protest u Loznici, a biće i članova i simpatizera tih stranaka.