Kako Srpska napredna stranka sarađuje sa ideološki suprotstavljenom Komunističkom partijom Kine?

Iako su Srpska napredna stranka i Komunistička partija Kine nespojive, u ideološkom pogledu, saradnja te dve partije sve je intenzivnija.
Kako Srpska napredna stranka sarađuje sa ideološki suprotstavljenom Komunističkom partijom Kine?
Foto: BETAPHOTO/DARKO BANDIC
Tako su, piše Danas, proteklih godina naprednjaci u više navrata bili na obuci u KP Kine, a u roku od mesec dana, dve delegacije KP Kine boravile su u poseti Srbiji. Tokom poslednjeg boravka u Beogradu, kineska delegacija sastala se sa predstavnicima države i rukovodstvom vladajuće SNS.
 
Sagovornici Danasa ocenjuju da naprednjake sa kineskim komunistima zapravo spaja "nepoznavanje razlike i granice između partije i države, kao i svojevrstan kult vođe".
Da SNS ima namere da uči način vladanja od kineskih komunista bilo je jasno još 2019. kada je delegacija ove partije bila u studijskoj poseti Pekingu, Nančangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine. Delegaciju je predvodio Marko Đurić, kao potpredsednik Glavnog odbora stranke.
 
Odmah po povratku, pojedini članovi delegacije su za neke medije ispričali da su u Kini učili kako se radi za građane, da će SNS formirati svoju političku akademiju i pristupiti kontaktima sa građanima, ali i merenju doprinosa članstva u razvoju zemlje. I formirana je Akademija za obuku mladih lidera SNS-a, a Aleksandar Vučić je na stranačkom Glavnom odboru objasnio da je delegacija naprednjaka išla u Kinu da nauči mnogo toga.
 
Ideološki gledano, SNS i KPK stoje na dijametralno suprotnim polovima - jedni su konzervativci, drugi komunisti, jedni desničari, drugi levica.
"Povezuju ih najmanje dve stvari. A to je, pre svega, izraziti pragmatizam i ideološka neopterećenost, što posebno važi za Vučića i naprednjake, koji tesno sarađuju ili su do skoro sarađivali i sa evropskim konzervativcima i sa Jedinstvenom Rusijom. Druga stvar koja povezuje naprednjake i kineske komuniste jeste nepoznavanje granice između partije i države", objašnjava za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.
 
On smatra da je kult vođe u SNS-u izraženiji nego u savremenoj Kini, a diplomata Srećko Đukić primećuje da su KPK i SNS ideološki potpuno suprotstavljene.
 
"Nije nepoznato da vodeća partija u monopartijskom sistemu sarađuje sa vodećom ili jedinom partijom u drugom sistemu. Međutim, u slučaju Srbije i Kine, to ipak prevazilazi uobičajene kriterijume. Šta jedan naprednjački desničar iz Srbije može da nauči od jednog kineskog komuniste? Šta spaja nespojivo", pita Đukić.
 
Prema njegovim rečima, zanimljivo je da KPK ne interesuje srpska politička levica, makar donekle bliža kineskim komunistima.
 
"To su ipak odnosi između dve državne partije. U njihovo okrilje se prelila i međudržavna politika i partije uveliko eksploatišu u svojim odnosima čelično prijateljstvo, kao jednu vrstu večne družbe, kao čeličnu ideološku auru u vremenu izmeštenih ideologija, svemogućih ideoloških smesa, ako one sadrže lukrativnu supstancu između Kine i Srbije", primećuje sagovornik Danasa.
Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog fronta za Danas kaže da Kina menja nedostajuću Rusiju u Vučićevim "naopakim pokušajima ravnoteže sa Zapadom".
 
Milovan Božinović, diplomata u penziji, smatra da države koje svoju perspektivu vide u jačanju kineskih veza imaju zajedničke političke poretke izraženijih autoritarnih crta.
  • Јое

    18.10.2024 09:35
    Одакле вам само идеја да су СНС и КПК идеолошки супротстављене партије?

    На нашу велику несрећу, овом нашом јадном и напаћеном државом владају комунисти непрекидно већ 80 година.
  • Hogar

    18.10.2024 09:28
    Globalni vašar
    Kineska Komunistička partija je komunistička isto koliko je Američka Demokratska stanka demokratska ili naša Napredna stranka napredna. A "ideologija" im je svima ista: kako da budem na vlasti, da držim moje bogataše srećnim i da im se pridružim dok sam na vlasti. Globalizam u punom potencijalu.
  • Stojko Kitic

    18.10.2024 09:27
    Mnogo smesno
    "Citalac": je napisao ovako: SNS je progresivna levičarska globalistička anti nacionalna stranka.

    Mislim da u poslednjih nekoliko godina nisam procitao nesto ovako smesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.