Gujonov tim za "borbu protiv dezinformacija o Srbiji": U službi države ili stranke?

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon najavio je da će početi da se bavi dezinformacijama o Srbiji u stranim medijima, kao i plasiranjem pozitivih tekstova o zemlji.
Oni koji se lažnim vestima bave izražavaju bojazan da bi, umesto širenja istine o Srbiji, to telo moglo da bude u službi Srpske napredne stranke, prenosi N1.
 
Još nije poznato koliko njih i ko će biti ti ljudi, ali kako najavljuje direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju do kraja godine će osnovati timove u svetu – sa zadatkom da prate medije na stranim jezicima. Pre svega na engleskom, francuskom, nemačkom i italijanskom jeziku.
"Da bismo ispratili sve što se objavljuje o Srbiji, o njenom narodu, o njenoj vladi, njenom predsedniku. Tako što ćemo da pošaljemo demanti, tako što ćemo da pošaljemo autorske tekstove. Tako što ćemo i mi sami da plasiramo pozitivne tekstove o Srbiji i Srbima", rekao je za RTS Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.
 
Stefana Janjića iz Fake news tragača ideja podseća na onu koju je tokom 2018. godine izneo tadašnji ministar Nenad Popović. Odnosila se na domaće medije koji su to videli kao pokušaj cenzure i pritiska.
 
"Shvaćeno kao jedno telo koje se ne bi bavilo reagovanjem na dezinformacije nego reagovanjem na ono što vlast percipira kao potencijalno štetno. U sličnom duhu, zapravo, vidim i ovu ideju da će se, kroz ovaj mehanizam, ukoliko bude bio uspostavljen reagovati na sve ono što suštinski ne odgovara Srpskoj naprednoj stranci", rekao je Janjić za N1.
U stilu Srpske napredne stranke je, tokom najave ove inicijative, Gujon počeo sa targetiranjem onih koji su kritični prema vlasti.
 
"U prethodnih sedam meseci je uloženo preko 70 miliona evra u nevladin sektor i sektor izveštavanja koji imaju i te kako antidržavne stavove. Možete da zamislite onda, koliko je potrebno u tim zemljama, odakle taj novac dolazi, da mi radimo da bismo nešto promenili", izjavio je Gujon.
 
A koliko će uložiti država da bolje izgleda u svetu – nije poznato. Kao ni to da li će pomenuta služba raditi na kineskom i ruskom jeziku kako bi svoj imidž poboljšala i u ovim zemljama. Ima li Srbija stručnjake za ovakav poduhvat?
 
"I evo meni u ovom trenutku pada na pamet ideja, da bi se u takvom telu vrlo dobro snašli oni koji sami produkuju dezinformacije prethodnih godina. Dakle ugledni novinari, uglednih tabloida koji imaju dosta ličnog iskustva, znaju kako taj proces izgleda iznutra, koji su na taj način pomagali vlastima prethodnih godina. Pa eto mislim da bi oni mogli da budu veoma dobri saradnici na takvom projektu", konstatovao je Janjić.
Bojazan da će umesto širenja istine o Srbiji u svetu ovo telo imati neku drugu funkciju dolazi i iz toga što su proizvođači lažnih vesti često bili upravo neki od aktuelnih državnih zvaničnika.
  • Portir

    08.09.2024 09:40
    Psi laju, a karavani prolaze. Gdin Gujon je covek istog nivoa kvaliteta i vrednosti Arcibalda Rajsa.
  • Pićuka

    25.08.2024 12:04
    @Skf
    Promociju čega, stručnjače. Čega se pametan stidi time se budala ponosi.
  • U svoju državu

    25.08.2024 11:42
    Tako sav bitan
    Ovaj neka pametuje u svojoj državi. On kao loši sportisti koji ne mogu da dotaknu reprezentaciju jake države u sportu pa onda odu u slabiju državu da stignu na Olimpijadu.Imamo mi naše pametnije ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.