Ministarstvo poljoprivrede: Biće zadržana ista granična vrednost aflatoksina u mleku

Mnistarstvo poljoprivrede Srbije negiralo je danas da će u narednih godinu dana biti spuštena granična vrednost aflatoksina u sirovom mleku.
Ministarstvo poljoprivrede: Biće zadržana ista granična vrednost aflatoksina u mleku
Foto: 021.rs
Naveli su da granica ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu te namirnice.
 
Pojedini mediji su objavili da će u Srbiji granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku biti spuštena na 0,05 mikrograma po kilogramu.
"Prateći rezultate na terenu ispitivanjem kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, odlučeno je da se kao i ranijih godina, novom izmenom Pravilnika zadrži ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 mikrograma po kilogramu u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine", istaklo je Ministarstvo.
Navedeno je da proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija stalno preduzimaju odgovarajuće mere u cilju smanjenja nivoa aflatoksina u sirovom mleku.
 
Ministarstvo je podsetilo na to da je standard Komisije za Codex Alimentarius za aflatoksin M1 u sirovom mleku, koji primenjuje trećina zemalja sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije i drugih zemalja van Evropske unije, ostao isti i iznosi 0,5 mikrograma po kilogramu.
Da bi dozvoljena koncentracija aflatoksina po kilogramu mleka od 1. decembra u Srbiji trebalo da se spusti na nivo koji je dozvoljen u EU - sa 0,25 na 0,05 mikrograma, informacija je koja je pre koji dan uznemirila mlekare.
 
To bio veliki udarac na njihovo poslovanje, naveli su tom prilikom, a opširnije o tome čitajte OVDE.
  • mugabe

    18.10.2024 16:20
    Super samo neka nas truju da bi se oni obogatili. Gde su sada oni sa traktorima sto blokiraju puteve da kazu mi necemo da trujemo narod i decu... Sramota
  • Nana

    18.10.2024 16:00
    @Realista
    Nemam Tiktok niti sam na društvenim mrežama. Mleko sam prestala da pijem pošto ne liči više na mleko a dovoljno sam stara da nemam potrebe za njim. Što se tiče pranja sudova, stvar je sledeća. Znam da su deterdženti izuzetno štetni, kupujem godinama neke kvazi ekološke, nadam se da jesu, nema mi druge. Ne verujem više nikome zato što ovde svi lažu i nameštaju i ne postoji kontrola na nivou države, barem u praksi. Kupovno mleko je odvratnog ukusa poslednjih godina i ne ožete me ubediti da išta gubim time što ga ne pijem. I da, povremeno prekontrolišem nivo kalcijuma i ostalih elemenata.
  • Mare

    18.10.2024 15:56
    @Nana
    Pa i to sto se preradjuje i ima aflatoksine je domace, u pitanju je sistemski problem. Te napore sto navodno ulazu, da ih zaista ulazu, bilo bi manje aflatoksina i ovo i ne bi bila neka vest niti bi bilo razloga za brigu. Kao i za automobile koji ne ostavljaju oblak dima za sobom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija