Vučić: Esvatini podržavao Srbiju u teškim trenucima, poseta kralja je simbol jačanja prijateljstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta kralja Esvatinija Msvatija Trećeg simbol jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i te zemlje.
Vučić: Esvatini podržavao Srbiju u teškim trenucima, poseta kralja je simbol jačanja prijateljstva
Foto: Screenshot (YouTube/Vecernje novosti)
Dodao je da je Esvatini podržavao Srbiju u teškim trenucima, i kada je u pitanju teritorijalni integritet i kada su u pitanju rezolucije koje su bile protiv Srbije.
 
"Mi ćemo znati da uzvratimo prijateljstvo prema tom divnom afričkom narodu i divnoj afričkoj zemlji", poručio je predsednik.
 
Vučić je danas u Beogradu priredio svečani doček kralju Msvatiju Trećem, nakon čega je počeo sastanak dvojice lidera.
"Razgovaraćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj. Očekujem da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti naše odnose", napisao je Vučić na Instagramu.
 
Vučić i Msvati Treći će posle razgovora predvoditi državne delegacije na plenarnom sastanku i prisustvovati potpisivanju sporazuma, nakon čega će se obratiti medijima.
Oni će danas biti i među učesnicima okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta".
 
Za sada nije objavljeno s kim će se Msvati Treći još sastati u Srbiji, u kojoj će boraviti do 22. oktobra.
 
Svečani doček priređen mu je ispred Palate "Srbija", uz intoniranje himni dve zemlje.
 
On je u Srbiju doputovao sinoć, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je potpredsednik Vlade Ivica Dačić.
 
Iako ima 11 žena, u Srbiju, međutim, nije došao ni sa jednom od njih, već sa 21-godišnjom verenicom Nomkembo Zumom, ćerkom bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Džejkoba Zume.
Politički odnosi Srbije i Esvatinija bili su nerazvijeni do pre nekoliko godina, a u poslednje tri je bilo nekoliko sastanaka najviših zvaničnika dve države.
 
Esvatini je priznao Kosovo u aprilu 2010. godine. U januaru 2023. Vučić je izjavio da je priznanje kosovske nezavisnosti povuklo devet država, među kojima je i Esvatini. Vlada u Prištini je to negirala.
  • SRB IN

    19.10.2024 14:53
    Srbija do Esvantinija
    Hvala njihovom kralju što je došao kod našeg samoproklamovanog i samoobožavajućeg cara AV AV-a
  • ...

    19.10.2024 14:39
    Za vreme Milosevica bila je Bocvana...
  • pravnik

    19.10.2024 13:57
    Sabahudin
    Ti znas da on zna sta on radi?
    Pojasni i reci sta on to zna.Mi samo osecamo posledice njegovog rada.
    Nekome je super,a nekome nije. Vidimo kome je super.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Novica Antić: Na mene samo još nisu pucali

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je uhapšen 27. februara zbog navodne pronevere sindikalnog novca, kaže da do danas nije podignuta optužnica, jer "nema krivičnog dela".