Udruženja traže da se uvede kolektivna tužba potrošača: To bi sprečilo "kraduckanja"

U jeku postupka koji bi trebalo da pokaže da li su veliki trgovinski lanci dogovarali cene, Ministarstvo trgovine otvorilo je javne konsultacije oko izrade Strategije za zaštitu potrošača.
Udruženja traže da se uvede kolektivna tužba potrošača: To bi sprečilo "kraduckanja"
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Predstavnici udruženja potrošača i stručnjaci za Biznis.rs ističu da nam je svakako potreban efikasniji sistem zaštite potrošača, i podsećaju na zahteve koje iznose godinama unazad - da je neophodno da u naš sistem uđe kolektivna tužba, da se potrošačkim organizacijama omogući testiranje proizvoda, ali i da se razmisli o imenovanju Zaštitnika potrošača, po ugledu na Zaštitnika građana.
 
"U našem sistemu akreditovane laboratorije testiraju proizvode, ali proizvođači sami biraju ko će kontrolisati kvalitet njihove robe. Mislim da je to isto kao kada bismo mi kao vozači birali koji saobraćajac će da nas kontroliše kako vozimo, i da od nas zavisi njegova zarada", kaže za Biznis.rs Nenad Bumbić, autor emisije Potrošački savetnik i predsednik udruženja "Zaštita potrošača" iz Beograda.
To je i njegova prva sugestija kada je reč o izradi nove Strategije za zaštitu potrošača, koja bi trebalo da važi narednih pet godina.
 
Drugi veliki problem je, kaže Bumbić, što u našoj zemlji, za razliku od SAD, nema kolektivne tužbe koju bi mogao da pokrene veliki broj "malih" potrošača zbog, na primer, neopravdano uvećanih računa za grejanje, komunalije ili druge usluge.
 
"Ako želite da vratite novac od neopravdano naplaćenih računa, to danas povlači sa sobom podizanje tužbe za naknadu štete od svakog korisnika pojedinačno, što znači da sudovi dobiju više hiljada tužbi istovremeno i ne mogu efikasno da ih rešavaju", objašnjava Bumbić, čija organizacija pomaže Beograđanima koji su tužili Beoelektrane zbog sumnje da su u periodu od 2016. do 2020. godine naplatile za grejanje daleko više nego što je trebalo.
"Bez kolektivne tužbe smo u situaciji da se kraduckanje isplati, pogotovo ako se računi 'napumpaju' za nekoliko stotina dinara, pa tek na godišnjem nivou, kada šteta premaši tri ili pet hiljada dinara, shvatite koliko su vam olakšali novčanik", ocenio je Bumbić za Biznis.rs.
 
O uvođenju instituta kolektivne tužbe Biznis.rs je krajem prošle godine razgovarao i sa Nebojšom Lazarevićem, osnivačem Centra za evropske politike (CEP) i nekadašnjim pomoćnikom ministra trgovine i usluga. Tada je Lazarević ocenio da je potrošačka tužba kakva postoji kod nas skupa za pojedinca, neefikasna i neizvesna, a ne sprečava trgovca da nastavi sa povredama prava potrošača koje su izazvale potrošački spor.
 
"Kolektivna tužba omogućava da se u jednom sudskom postupku raspravlja veliki broj istovrsnih zahteva, hiljade pojedinačnih spornih situacija, a to je upravo karakteristično za nepoštenu poslovnu praksu ili nepravične ugovorne odredbe trgovaca i pružalaca usluga. Na taj način se sprečavaju masovne tužbe, kao što je bio slučaj sa 'cunamijem' tužbi zbog bankarskih kredita, dolazi do okupljanja snaga oštećenih potrošača, koji su pojedinačno slabi, ali objedinjeni predstavljaju vrlo relevantnu snagu koja može da se nosi sa velikim trgovačkim igračima", objasnio je Lazarević za Biznis.rs prednosti kolektivne tužbe.
 
Kada je reč o opštoj oceni stanja u oblasti zaštite potrošača, Nenad Bumbić smatra da nismo daleko stigli u odnosu na 2011. godinu, kada je organizacija na čijem je čelu počela da se bavi tim poslom. Jedini napredak napravljen je, kako kaže, preuzimanjem odnosno prepisivanjem direktiva EU.
Lazarević je ocenio da postoji potreba osvežavanja pravila zaštite potrošača, ali i jačanja institucionalnih mehanizama zaštite.
 
Pored kolektivne tužbe, Lazarević je ukazao da treba poboljšati model finansiranja potrošačkih organizacija, ali i razmotriti mogućnost uvođenja posebne nacionalne institucije Potrošačkog ombudsmana, odnosno Zaštitnika prava potrošača.
  • Dunavac

    20.10.2024 21:38
    EDS NOVI SAD
    Račun za struju za avgust ubačen u sanduče 01.oktobra i isti dan plaćen.Na novom računu obračunata KAMATA u iznosu od 8 dinara zbog prekoračenja roka plaćanja.E,sad tih 8 dinara puta ko zna koliko desetina hiljada kasnije isporučenih računa,pa izračunajte koliko je to na sitno ukradenog novca.O krađi na očitavanju brojila je izlišno pisati. Treba lopove u tom JP tužiti,o čemu ozbiljno razmišljam.Ovo bahato ponašanje se mora sudski okončati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija