Lončar čeka SPC da se izjasni o doniranju organa: Predstavnici crkve odavno rekli svoj stav

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da već neko vreme čeka odgovor SPC o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve "maltene uopšte ne idu".
Lončar čeka SPC da se izjasni o doniranju organa: Predstavnici crkve odavno rekli svoj stav
Foto: 021.rs
Ipak, o doniranju organa se jesu oglašavali i patrijarh Pavle, patrijarh Irinej, kao i vladika bački Irinej, izražavajući pozitivan stav o doniranju organa i naglašavajući da je reč o dobročinstvu, šaljući time poruku vernicima. Sagovornici Danasa su podeljenog mišljenja da li je poziv Lončara upućen SPC - populistički potez ili iskreni apel.
 
Profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković kaže da je Lončarevo čekanje mišljenja SPC još jedna populistička odluka u društvenoj atmosferi u kojoj se favorizuje verski sentiment.
 
"Budući da se SPC pokazala vrlo saradljivom sa režimom u pogledu brojnih pitanja, red je da SNS uzvrati usluge i da traži crkvene stavove u vezi sa svim i svačim", ukazuje Stojković.
Dodaje da postoji i velika lukrativna povezanost režima i SPC, pa se ubacuju sve teme kao relevantne za versko mišljenje kako bi se taj savez dodatno učvrstio.
 
"Jako je loša situacija u kojoj crkva može nametati svoje retrogradne stavove čitavom društvu. Zajedništvo režima i vere može biti samo loše za razvoj društva ka nekakvim modernim i civilizacijskim vrednostima", navodi Stojković.
 
Verski analitičar Vladimir Veljković podseća da je ministar Lončar u septembru izjavio da čeka da se Aleksandar Vučić vrati iz SAD-a, kako bi se eliminisale liste čekanja.
 
"I sada se praktično ponavlja, s tim što ovog meseca očekuje izjašnjavanje SPC-a u vezi sa doniranjem organa. Mogu samo da kažem da ministar zdravlja Lončar svoju funkciju ne doživljava odgovorno, niti pokazuje radnu inicijativu u okviru svog resora, te da odgovornost prebacuje na druge", smatra Veljković.
Verski analitičar Draško Đenović za N1 ističe da se SPC jeste oglasila, ali da je to zaboravljeno. On podseća i na to da su neki episkopi zaveštali organe, a prvi među njima bio je tadašnji episkop šabački Lavrentije, koji je svoju donorsku karticu potpisao davne 2011. godine.
 
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 2016. godine najavio da će i on zaveštati organe, ističući da je Zakon o zaveštanju organa koji je te godine donet u Crnoj Gori najbolji koji je crnogorski parlament usvojio.
 
"Nemam ni novca, nemam ništa da ostavim svojim bližnjima, ali draga srca poklanjam (organe) bližnjem svome koji je u nevolji, da nešto pred Bogom zaslužim u ovom pogledu", kazao je tada vladika Lavrentije i istakao da je zvaničan stav SPC da podržava zaveštanje organa.
 
Đenović podseća i na to da je patrijarh Porfirije dobrovoljni davalac krvi i ističe da je davanje krvi neka vrsta donacije, iako je javnost tako ne doživljava.
"Crkva je dala zvaničan i teološki stav da to ne utiče na pitanje vaskrsenja. Bez obzira na organe duša će vaskrsnuti i to ne utiče na njen večni život. Mi smo samo privremeno na zemlji, a život svakog hrišćanina počinje vaskrsenjem", objasnio je Đenović.
 
On podseća i na stav o transplantaciji, koji je 2011. godine napisao episkop bački Irinej, a koji je objavljen na sajtu SPC.
 
Dodaje da je sve to palo u zaborav i da na ove informacije treba podsetiti i izvaditi ih iz prašine.
  • Crna limuzina

    20.10.2024 20:35
    Koliko smo zatucan narod za nas je i motanje kablova Google posao!
  • zztop

    20.10.2024 20:11
    Pada mi na pamet ona priča kad se pop utapao a neki mu viknuo: daj pope ruku i ode pop, a onda su mu rekli trebao si reći: na pope ruku ...
  • Mile

    20.10.2024 19:56
    Ako je Adam donirao rebro onda može i pop da donira Audi za lečenje bolesne dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija