Vesić: Izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" počinje na proleće, koštaće milijardu evra

Izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" počeće na proleće sledeće godine, a procenjena vrednost investicije je oko milijardu evra.
Vesić: Izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" počinje na proleće, koštaće milijardu evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je za Novosti rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
 
On je rekao da će građevinska dozvola za pripremne radove biti izdata do 15. decembra.
Vesić je rekao da u ovom trenutku Vlada nije izabrala kompaniju koja će graditi put "Vožd Karađorđe" i dodao da je u toku proces izdavanja lokacijskih uslova koji će biti završen do 15. novembra.
 
"Građevinsku dozvolu za pripremne radove izdaćemo do 15. decembra, a odobrenje za izgradnju prve faze ove deonice, od Čibutkovice do Orašca, dužine 45,8 kilometara donećemo 1. marta naredne godine", najavio je Vesić i dodao da će građevinska dozvola za izgradnju druge faze, od Aranđelovca do Malog Požarevca, biti izdata 1. aprila naredne godine.
 
"Projekat za građevinsku dozvolu se završava tako da smo spremni, kako je predsednik Vučić najavio tokom posete Aranđelovcu, da počnemo izgradnju na proleće", rekao je on.
Vesić je rekao da je doneta odluka da se izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" podeli u dve faze i da je dogovoreno da se prvo završi urbanističko-tehnička dokumentacija za prvu fazu čija je dužina 82,71 kilometar, koja predstavlja vezu između dva auto-puta - "Miloš Veliki" i Beograd - Niš.
 
Naveo je i da će "Vožd Karađorđe" proći kroz teritorije 13 opština i gradova, navodeći da počinje od Lajkovca, pa ide preko Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Mladenovca i Sopota. Zatim se nastavlja ka Smederevskoj Palanci i prolazi i kroz delove opštine Ljig, Batočina i na kraju grada Kragujevca.
 
"Ova deonica počinje u Čibutkovici u opštini Lazarevac, gde se spaja sa auto-putem 'Miloš Veliki', a zatim preko Orašca, Aranđelovca i Mladenovca do Malog Požarevca gde se spaja sa auto-putem Beograd - Niš", rekao je Vesić.
 
On je istakao da se na putu nalaze tri tunela duga 2.322 metra, 80 mostova čija je dužina 9.130 metara, 25 nadvožnjaka dugih 2.218 metara, kao i 42 pločasta propusta.
 
"Potporne konstrukcije saobraćajnice su duge 5.386 metara, a imaće 13 denivelisanih raskrsnica, tri parkirališta i dva odmarišta", dodao je Vesić.
Nacrtom prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" predviđena je trasa ukupne dužine 163,75 kilometara, a projektovana je za brzine od 100 kilometara na čas.
 
Put će imati dve fizički odvojene kolovozne trake, sa po dve saobraćajne trake, a planirana trasa predstavlja više saobraćajnih pravaca koji čine jedinstven sistem krstastog oblika sa pravcima pružanja sever-jug i istok-zapad.
  • Zemlja čudesa

    22.10.2024 15:02
    Brza saobraćajnica Čibutkovica - Mali Požarevac, i to za svega milijardu evra (biće dve)? Bescenje, u odnosu na stratešku važnost ove saobraćajnice za ekonomskog lemura.
  • Рон Џереми

    22.10.2024 14:50
    Ајде некад поставите карту куда ће пролазити ауто пут па да и ми што нисмо паметни можемо да укапирамо.
  • Analitičar

    22.10.2024 14:23
    "On je istakao da se na putu nalaze tri tunela duga 2.322 metra, 80 mostova čija je dužina 9.130 metara, 25 nadvožnjaka dugih 2.218 metara, kao i 42 pločasta propusta.
    Potporne konstrukcije saobraćajnice su duge 5.386 metara, a imaće 13 denivelisanih raskrsnica, tri parkirališta i dva odmarišta", dodao je Vesić."

    Svi ovi preletači, loši đaci, "žuti ološ" i ostali se toliko gađaju ciframa i datumima da bi baš bilo interesantno napraviti dnevnik njihovih prose..avanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija