Fon der Lajen u turneji po Zapadnom Balaknu, a stiže i u Srbiju: Šta se očekuje od njene posete?

Ursula fon der Lajen će ove sedmice imati turneju po Balkanu, a od njene, sada već tradicionalne posete Srbiji u oktobru, ne očekuju se veliki preokreti u odnosima Beograda i Brisela.
Fon der Lajen u turneji po Zapadnom Balaknu, a stiže i u Srbiju: Šta se očekuje od njene posete?
Foto: Beta/AP
Fon der Lajen će u Srbiju doći u petak, 25. oktobra.
 
Sagovornici Danasa ističu da je ovo već rutinski događaj uoči objavljivanja evropskih izveštaja o regionu, ali dodaju da su moguće jasne poruke u oblasti energetike, kao i ohrabrenja za nastavak evrointegracije.
Marija Stojanović, novinarka portala European Western Balkans, kaže za Danas da je zapadnobalkanska turneja predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja se odigrava u oktobru, postala tradicija, budući da je ona posećivala naš region u istom periodu i prethodnih godina.
 
Prema njenim očekivanjima, kako kaže, u okviru ove posete, koja će se dogoditi nekoliko dana pre nego što Evropska komisija objavi godišnji izveštaj o napretku država koje teže članstvu u EU, Fon der Lajen će naglasak staviti na temu proširenja, jer je u julu, kada je dobila zeleno svetlo Evropskog parlamenta, poručila da prijem novih članica u EU predstavlja "moralnu, političku i istorijsku odgovornost Unije".
 
"Ipak, ona će, verovatno, iznova napomenuti da pristupanje država jeste proces koji se 'zasniva na zaslugama'", dodaje Stojanović.
Istovremeno, sagovornica lista Danas ističe da treba očekivati da će jedna od važnih tema razgovora biti vladavina prava, čije unapređenje će biti od velikog značaja za dalji napredak regiona na evropskom putu, budući da su reforma pravnog sistema i konsolidacija državnih institucija u okviru demokratskih načela nešto na čemu Unija svakako insistira od otvaranja pregovora.
 
"Takođe, razgovaraće se o Planu rasta za Zapadni Balkan, jer se očekuje da do kraja godine krenu isplate prvih sredstava iz tog finansijskog instrumenta Evropske unije", podseća ona.
 
Stojanović ističe da ne treba isključiti ni mogućnost da će predsednica EK navesti značaj jačanja energetskog sektora na Zapadnom Balkanu, kao što je učinila na nedavnom samitu Berlinskog procesa.
 
Ocenjuje da po pitanju litijuma neće biti nikakvih novosti i da očekuje da kao i do sad izjave Fon der Lajen ostanu iste kao i izjave drugih evropskih zvaničnika. To znači da će nastaviti da insistira da pitanje eksploatacije ove rude nije uslov za članstvo u EU, kao i da je to nešto o čemu Srbija kao suverena država samostalno odlučuje.
 
Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, Stojanović kaže da će Fon der Lajen sigurno sagovornicima preneti da je potrebno što pre oživeti Briselski dijalog o normalizaciji odnosa, koji već dugo stoji u mestu.
 
"Mislim da će ovo biti više poseta ohrabrenja Zapadnom balkanu, a ne deljenje lekcija, iako će, naravno, podsetiti šta su obaveze država koje žele u EU", zaključuje sagovornica beogradskog lista.
Istraživač organizacije Novi treći put Dragoslav Rašeta kaže da je poseta po obnovi mandata svakako očekivana, ali i da ukazuje na važnost regiona Zapadnog Balkana, a samim tim i Beograda kada je u pitanju politika Brisela.
 
"Verujem da će glavne teme biti pregovori sa Prištinom, ali i dalje ohrabrenje Srbije da nastavi proces diversifikacije kada su u pitanju gas i električna energija, što je proces koji je potpomognut od strane EU, i jedan od imperativa same Fon Der Lajen", kaže on.
 
Rašeta zaključuje da, iako će o temi evrointegracija definitivno biti reči tokom sastanka sa zvaničnicima u Beogradu, po tom pitanju očekuje dosta konzervativnu i umerenu ocenu, kao i do sad.
  • roki

    23.10.2024 10:35
    smehotres
    Pa mora vrhovni izdajnik da primi nove zadatke, svašta....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija