Pusić: Postavljanje Picule za izvestioca EP dobra vest za deo Srbije koji želi da uđe u EU

Postavljanje Tonina Picule za izvestioca EP odlična je vest za deo Srbije koji želi da uđe u Evropsku uniju.
Pusić: Postavljanje Picule za izvestioca EP dobra vest za deo Srbije koji želi da uđe u EU
Foto: Screenshot (Youtube/N1)
Tako za N1 ocenjuje bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić i dodaje da smatra da je potrebno da Srbija postane članica.
 
Govoreći o novoizabranom izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, Pusić je za N1 rekla da je Tonino Picula, bez obzira što su se neki iznenadili i šokirali, odlična vest za Srbiju pre svega, kako ističe, zato što je iz Hrvatske.
"On je vrlo respektabilna osoba u Evropskom parlamentu. On je vrlo ozbiljan čovek i mislim da će se upravo zato što dolazi iz Hrvatske posebno truditi i posebno paziti da bude apsolutno objektivan, da uzme u obzir sve elemente i sve faktore koji opisuju i čine ono što je situacija u Srbiji u odnosu na evropske zahteve i kriterijume. Mislim da ne samo da poznaje region, nego je i svestan da je i u hrvatskom interesu da se države iz našeg okruženja usklade sa evropskim standardima i postanu članice Evropske unije", objašnjava Pusić.
 
Na pitanje šta bi mogli da budu prioriteti Picule u odnosu na Srbiju, Pusić, koja je nekada i blisko sarađivala sa njim, ocenjuje da će se držati apsolutno čvrsto prioriteta Evropske unije.
"Što se političkih kriterijuma tiče, to su ljudska prava, sloboda medija, funkcionisanje pravosuđa, pravna država. Sve ono što de facto pomaže građanima Srbije da imaju državu koja funkcioniše bolje i koja daje bolje usluge svojim građanima. Mnoge vlasti nisu, naravno, oduševljene insistiranjem na tim kriterijumima, ali mislim da vlasti u Srbiji moraju razumeti da je, s obzirom na geografsku lokaciju gde se nalazi, budućnost Srbije Evropska unija. U tom smislu mislim da će Picula ukazivati i u saradnji sa svojim sagovornicima u Srbiji na one stvari koje su de facto u interesu kvalitetnijeg funkcionisanja institucija i kvalitetnijeg života građana Srbije. On je osoba koja zaista smatra da je potrebno da Srbija postane članica EU. Nije neko ko samo to formalno govori, a zapravo drži, što se kaže, figu u džepu i misli da se to nikad neće dogoditi", kaže Pusić.
 
Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Hrvatske ističe i da bi ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji i na neki način prizna Kosovo, to bila dva velika koraka.
"Pre svega, ja bih rekla, neka vrsta normalizacije odnosa sa Kosovom bi bila vrlo značajna i za mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi. Picula neće biti jedini koji će ocenjivati to. Dakle, svi premijeri, odnosno predsednici, šefovi izvršnih vlasti država članica, odlučuju na kraju. Dakle, odluka je kombinacija ispunjavanja kriterijuma, neke vrste meritokratije i političke odluke. To je sasvim jasno i to su mesta na kojima se odlučuje. Međutim, Picula, što se njegovog dela posla tiče, dakle izveštavanja evropske javnosti kroz izveštavanje Evropskog parlamenta, sigurno će se insistirati na ovim stvarima i neće žmuriti, da tako kažem, na ove stvari koje smo spomenuli ranije. Dakle, vladavina prava, ljudska prava, funkcionisanje institucija, pravosuđe koje funkcioniše, suzbijanje korupcije - to su sve teme o kojima će on sigurno izveštavati, koje će uzimati ozbiljno, bez obzira što, naravno, niti će on, niti će Evropski parlament biti jedino mesto na kojem će se donositi odluke o napredovanju Srbije", zaključila je Pusić.
  • Neka, neka

    24.10.2024 10:57
    Svako ko sns radikalima pravi problem, je naš prijatelj.
    Navijamo da im gdin Picula pokida sve živce, do poslednjeg.
    Ali lagano.
    Da uživamo.
  • Ray

    24.10.2024 10:53
    Што даље од оваквих...
    Са Хрватском/Хрватима је требало прекинути сваке односе одавно... Можемо причати шта год, али увек раде против нас (кроз историју)...продужена рука Немаца.
  • Kata

    24.10.2024 10:42
    Zar je vazno…
    ko je izvestilac?Trebalo bi da nam je vazno , da sredimo stanje u drzavi zbog nas samih, a ne da nam neko “sredi” da se ubacimo u EU.Kada se sami sa sobom konsolidujemo( vladavina prava, nezavisni mediji,smanjenje korupcije , slobodni izbori)sve jedno je ko ce da bude izvestilac za nas u EU,mozemo do kraja i sami da biramo sta je za nas najisplativije.Ovako se ponasamo kao ucenici koji nista ne uce , a hoce najvisu ocenu. Budimo jednom realni! Daj da sami resimo probleme koje imamo!Ako sami ne odlucimo menjati stvari na bolje , nece nam niko pomoci.Uzaludno trosimo energiju i ruzne reci danas na Piculu, a sutra na nekog drugog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.