Advokat Tomanović: Ukoliko se usvoje izmene zakona, hapsiće zbog natpisa "nećete kopati" na majici

Advokat Zdenko Tomanović je ocenio da nisu dobre predložene izmene Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku.
Advokat Tomanović: Ukoliko se usvoje izmene zakona, hapsiće zbog natpisa "nećete kopati" na majici
Foto: Beta (Miloš Miškov)
On je, govoreći o predlogu izmena po kojima bi bilo uvedeno novo krivično delo, koje kriminalizuje objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela, ocenio za Insajder da je to napad na slobodu govora.
 
"Toliko je širok spektar tih materijala iz kojih se može tumačiti da neko savetuje izvršenje krivičnog dela. To su knjige, video zapisi, društvene mreže, internet, razni forumi, novinarska istraživanja", kazao je Tomanović.
Rekao je i da "sve to može da bude zloupotrebljeno sa tumačenjem da odatle idu saveti za izvršenje krivičnih dela", te dodao: "Ko će da tumači da li je neki kreativan sadržaj bio savet za izvršenje krivičnog dela a koji nije?".
 
"To je poruka koja glasi - do sada smo bili tolerantni kada su u pitanju slobode govora. E, sada idemo na radikalnije mere a to znači krivične progone", rekao je on za Insajder.
Dodao je da će "oni sutra primenog ovog krivičnog dela, ako bude usvojeno, hapsiti zbog natpisa na majici 'nećete kopati'".
 
"Kako? Reći će da je taj natpis poziv na blokade a oni blokade vide kao krivično delo, kao poziv na nasilje. Slično je i sa društvenim mrežama", kazao je Tomanović.
 
Komentarišući javnu raspravu o predloženim izmenama Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku, on je kazao da nema rasprave, ako će kritike predloženog nacrta zakona odmah biti diskvalifikovane najrazličitijim uvredama.
Prema njegovim rečima, na sajtu ministarstva pravde je sa jedne strane poziv za javnu raspravu, a na tom istom sajtu je saopštenje u kom se kaže da su kritike predloženih izmena zlonamerne, da obmanjuju građane, da je to politikanstvo.
 
"Vi pozivate na javnu raspravu u zemlji u kojoj nema rasprave i u kojoj se sve što je suprotno službenom narativu izloženo raznim uvredama i diskvalifikacijama", izjavio je.
 
Juče je u vezi sa izmenama Krivičnog zakona i Zakona okrivičnom postupku u Novom Sadu održana javna rasprava. Prethodno je okrugli sto održan u Nišu i Kragujevcu, a poslednji je zakazan za sledeću sredu u Beogradu, čime će biti okončano mesec dana rasprave o izmenama ovih zakona.
 
Osim na javnim raspravama, svi zainteresovani svoje komentare, primedbe i predloge mogu do tada da pošalju i putem formulara na sajtu Ministarstva pravde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.