Državni revizori kontrolisali robne rezerve: U dva skladišta ih nisu pustili, u drugim nepravilnosti

Državni revizori kontrolisali su pravilnost poslovanja Republičke direkcije za robne rezerve - proveravali su kako se izvršavaju ugovori sa poljoprivrednim gazdinstvima.
Državni revizori kontrolisali robne rezerve: U dva skladišta ih nisu pustili, u drugim nepravilnosti
Foto: Pixabay
Međutim, kako piše N1, zbog epidemije afričke kuge mogli su da prisustvuju popisu kod samo četiri skladištara. Od ta četiri skladištara - dva nisu dozvolila revizorima da pristupe objektima gde je smeštena stoka. 
 
U preostala dva skladišta u koja su mogli da uđu utvrdili su da junad nije iste rase kao što je propisano ugovorom, ali i da je tovna junad prosečne težine 400 kilograma, iako je ugovorom o skladištenju navedeno da imaju - od 450 do 500 kg telesne mase. Ni ovo ne čudi, s obzriom da Direkciji "nije poznato" da li skladištari uopšte poseduju kolske vage za merenje.
Republička direkcija za robne rezerve zaključila je sa skladištarima ugovore o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o veterinarstvu. Realizacija ugovora o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke sa skladištarima nije vršena u skladu sa zaključenim ugovorima, jer je kod 52 ugovora ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara utvrđeno postupanje koje nije u skladu sa ugovornim odredbama, utvrdili su državni revizori.
 
"U postupku revizije utvrđeno je da 18 skladištara nije ispunilo ugovornu obavezu i dalo izjave Direkciji kojom potvrđuju da uskladištene količine tovnih svinja i tovnih junadi odgovaraju knjigovodstvenim evidencijama Direkcije i skladištara, ukupne ugovorene vrednosti 60,86 miliona dinara", navodi se u izveštaju DRI.
U postupku revizije revizorima nisu na uvid dostavljeni dokazi "kako bi se uverili da su 52 skladištara postupala u skladu sa zaključenim ugovorima i vršila kvantitativni prijem tovne stoke merenjem na baždarenoj kolskoj vagi".
 
"Prilikom revizije dobili smo pisano obrazloženje od 15. avgusta 2024. godine da Direkciji nije poznato da li skladištari poseduju kolske vage", stoji u izveštaju DRI.
 
U postupku revizije utvrđeno je da su skladištari vršili obnavljanje tovne stoke bez prethodne pismene saglasnosti Direkcije, što nije u skladu sa zaključenim ugovorima ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara.
 
DRI objašnjava da kada skladištari vrše zanavljanje tovne stoke, ugovoreno je da su u obavezi da prethodno pribave pismenu saglasnost Direkcije, "što skladištari nisu činili, što je suprotno zaključenim ugovorima ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara".
 
"Državna revizorska institucija je zbog ograničenja izazvanih epidemijom afričke kuge prisustvovala popisu kod svega četiri skladištara, od kojih nam dva skladištara nisu omogućila pristup objektima u kojima je smeštena stoka. Tom prilikom je utvrđeno da skladištari ne postupaju u skladu sa zaključenim ugovorima", stoji u izveštaju.
 
Prilikom prisustvovanja popisu tovne stoke kod četiri skladištara revizori su, navode, utvrdili da se u skladištu u Tornjošu nalazi ukupno trinaest tovnih junadi, "od čega jedno simentalac, dva mešane rase i ostala junad su bila rase holstein friesian, što nije skladu sa ugovorom o skladištenju, čuvanju i zanavljanju, kojim je propisano da kvalitet tovnih junadi odgovora tipu simentalca ili simentalske rase".
"Utvrdili smo da se u skladištu nalazi tovna junad prosečne težine domaćeg šarenog goveda 400 kilograma, prema zapisniku Jugoinspekta o utvrđenoj količini i kvalitetu robe na dan popisa, što nije skladu sa ugovorom o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovnih junadi u kome je navedeno da su isti 450-500 kg telesne mase", navodi se u izveštaju.
 
Revizorima u skladištu u Šupljaku nije omogućen pristup farmi, "što je onemogućilo utvrđivanje stvarnih količina svinja, kao i da nedostaje dokumentacija koja potvrđuje da su zanovljene svinje iste količine, kvaliteta i genetske strukture".
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.
  • Elektropionir

    24.10.2024 10:25
    DRI
    Idite u EPS ili EDS da očitavate brojila.
    Javite se onako usput na tender za čitanje brojila.
  • Ana

    24.10.2024 10:25
    "Ovo je ulje,
  • Zemlja čudesa

    24.10.2024 09:58
    Glup sistem
    Robne rezerve treba da drže sveže meso, a ne tovna grla. Najjednostavnije, definiše se "bafer" od X tona u hladnjačama i vrši se redovno obnavljanje zaliha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.