Život je najjeftiniji u saobraćaju: Ove godine na putevima Srbije više od 400 poginulih

Od početka ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 412 osoba, a povređeno je više od 14.700, izjavio je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.
Život je najjeftiniji u saobraćaju: Ove godine na putevima Srbije više od 400 poginulih
Foto: 021.rs (Ilustracija)
On je za Insajder rekao da je najdominantniji faktor bezbednosti saobraćaja čovek jer "on je taj koji je doneo odluku da prekorači brzinu, on je doneo odluku da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, pod dejstvom alkohola, da upravlja u vreme zabrane".
Navodeći zvaničnu statistiku za 2024. godinu o 412 poginulih i više od 14.700 povređenih, Belencan je kao ključni problem naglasio da se promene stavovi ljudi.
 
"Često se govori o tome da treba da menjamo svest ljudi. Ja sam ipak pristalica da treba da menjamo stav pojedinca o životu. Život je nekako najjeftiniji u saobraćaju. I to učesnici u saobraćaju ili ne razumeju ili tek razumeju kada im se desi najgore – a to je da ostanu trajni invalidi ili da im neko najmiliji pogine. Zatim, brzina. Ko odlučuje da prekorači tu brzinu? Upravo čovek", naglasio je Belencan.
On je rekao da ne želi da abolira ni policiju, ni državu, ali da odgovornost imaju učesnici u saobraćaju.
 
Belencan smatra da nije rešenje samo pooštriti kaznenu politiku i kontrolu policije, jer to daje samo kratkoročne rezultate, sugerišući da "pojedinci i porodica moraju više da se uključe u bezbednost saobraćaja".
 
On je naveo primer maloletnika koji tokom noći automobilom BMW, u vreme kada mu nije dozvoljeno, izazove saobraćajnu nesreću, prekorači brzinu i izgubi kontrolu.
"Ko je najodgovorniji? Onaj ko mu je dao taj auto", naglasiko je Belencan.
  • Particulare matter

    25.10.2024 11:19
    Nikada ljudski život i čovek nisu ništa vredeli u Srbiji. Takav narod. Nema svest o važnosti i vrednosti nečijeg života i drugog čoveka. Pogledajte kako se ophode prema radnicima. Od čoveka zaprljanog u radnom odelu okreću glavu. Ovde za klasično ubistvo čovek dobije 5 godina zatvora. Gde to ima na svetu? A siledžija za nanere teške telesne povrede dobije novčanu kaznu. U Holandiji ili Norveškoj bi doživotno mesečno plaćao oštećenom posle zatvorske kazne ili psihijatrijskog lečenja.. Za bilo kakvo nasilje i fizički napad su maksimalne kazne. Pijani vozači koji izazovu nesreću sa smrtni ishodom bi trebalo da se tretiraju kao teške ubice prvog stepena. Pošto od toga nema ništa, životi će se gubiti svakodnevno jer ovde život jako malo vredi.
  • Srećko

    25.10.2024 10:45
    "Saobraćajna kultura" je ipak kultura. A kultura ne može da se popravi na brzinu. Ona se čak ni ne popravlja, ona je merna jedinica opšteg kvaliteta života. Saobraćaj se, takoreći, popravlja unutar porodice.
  • Dejan

    25.10.2024 10:35
    servusi
    Mislim da je cena smti u srbistanu oko 56 hiljada dinara ! Sve su to komunjari namerno radili a da niste ni primetili, razne bankine nepotrebne po trotorarima, titov poznati ,,polu autoput,, gde je ginuo jedan nedeljno (to nije smelo da bude objavljeno), semafor na tom polu autoputu, ali onda se dobro zivelo pa vam je sve to bilo ne bitno e sad kad je cena zivota jeftina onda se pitate zasto i kako ! I dalje se ne svesno saginjete po raznim salterima, poklanjate se sistemu koji vas lupka po glavi vec 7 decenija, tako vam i treba !!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija