Uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja goriva: Oštetili državu za skoro 191 milion, carinik im pomagao

Sedamnaest osoba uhapšeno je zbog nelegalne trgovine naftnim derivatima na teritoriji Srbije.
Uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja goriva: Oštetili državu za skoro 191 milion, carinik im pomagao
Foto: Pixabay
Pripadnici policije su u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili više odgovornih lica firmi i presekli lanac nelegalne trgovine.
 
Zbog krivičnog dela krijumčarenje uhapšeni su odgovorno lice PD "Modestia" Trlić J.B. (28) iz Uba, odgovorno lice PD "EMD 2011" Zemun D.P. (50), odgovorno lice PD "VANA" Zaklopača V.A. (43) iz Grocke, odgovorno lice "Selenić Line" Klanica A.S. (46) iz Valjeva, odgovorno lice PD "Daldam 022 Šped" Platičevo D.D. (47) iz Rume, odgovorno lice PD "5. januar" Omoljica G.R. (60) iz Pančeva i odgovorno lice PD "Pantelić transport" J.P. (44) iz Novog Sada. 
Za krivično delo krijumčarenje u saizvršilaštvu uhaošeni su D.B. (37), D.J. (31), M.L. (61), D.M. (26) svi iz Uba, G.A. (55) i N.D. (55) iz Jagodine, kao i J.P. (32) iz Novog Sada, Z.R. (59) i Č.R. (24) iz Temerina i V.M. (49) iz Despotovca.
 
Krivičnom prijavom u redovnom postupku biće obuhvaćen i 50-godišnji muškarac koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, navodi MUP.
Osumnjičena odgovorna lica privrednih društava su, kako se sumnja, u periodu od 1. juna do 30. oktobra prošle godine organizovali krijumčarenje dizel goriva iz Severne Makedonije u Srbije cisternama koje su vozili ostali osumnjičeni.
 
Ovo gorivo na graničnom prelazu Preševo nije carinjeno već je prikazivano da je u tranzitu, a potom je na izlazu iz Srbije na Batrovcima prikazivano da cisterne navodno pune izlaze iz Srbije, iako su dizel gorivo prethodno "na crno", bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodali na teritoriji Srbije, u ukupnoj količini od više od dva miliona litara.
 
Prelazak cisterni na graničnom prelazu Batrovci lažnim fakturisanjem, kako se sumnja, omogućavao je muškarac zaposlen u carinskoj službi i za kojim se trenutno traga.
 
On je na ovaj način pribavio korist uhapšenim licima privrednih društava od skoro 191 milion dinara, za koliko je oštećen budžet Srbije.
Izvršenim pretresima i proverama na više lokacija u Srbiji, policija je privremeno oduzela pet kamiona i pet cisterni.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.
 
Policija nastavlja rad na ovom slučaju i traga za još šest lica, dodaje se u saopštenju MUP-a.
  • Realista

    26.10.2024 10:33
    ˇNe damo Kosovo!"
    ... do poslednjeg evra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija