Rio Tintu nedostaje više od 200 parcela za rudnik: Vlasnici kažu da ne daju zemlju

Rio Tintu ne nedostaje samo prostorni plan i dozvola da bi otvorio rudnik, već i trećina parcela.
Rio Tintu nedostaje više od 200 parcela za rudnik: Vlasnici kažu da ne daju zemlju
Foto: Screenshot (Youtube/Insajder Video)
To se navodi u zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja projekta "Jadar" na životnu sredinu koji je nadležnom ministarstvu podnela kompanija "Rio Sava Eksplorejšn".
 
Da bi se iz podzemnog dela rudnika jednog dana izvlačio jadarit, bitno je i šta je iznad njega. Baš ovde Rio Tinto mora da izgradi puteve, prugu, utovar i istovar, kompleks u kom će se litijum, bor i drugi elementi hemijski razdvajati, piše N1.
Za to australijska kompanija mora da otkupi još 209 parcela.
 
Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" za N1 objašnjava da je planirana zona rudnika oko 220 hektara.
 
"Najveći deo je oko naše nedeljičke crkve, i ima parcela u delu Slatine. A sve to nije kompaktno, da oni imaju jednu stranu, a mi drugu, nego je to prošarano kao leopardova koža", kaže Kokanović.
Neophodno zemljište je uglavnom pod njivama i šumama. Postoji jedno stalno naseljeno domaćinstvo, za četiri privremeno nastanjena moraju da se reše imovinski odnosi, dok je na jednoj od "raštrkanih" parcela štab udruženja "Ne damo Jadar".
 
"Tako da - tu smo na parceli koja nikada neće biti prodata", kaže Kokanović.
 
Za Kokanovićevog brata Zvonka prodaja takođe nije opcija. On je vlasnik sedam parcela, to jest 4,5 hektara koje je hteo da proširi i da pravom preče kupovine otkupi dodatno poljoprivredno zemljište. Međutim, konverzijom veliki deo poljoprivrednog zemljišta je postalo građevinsko.
 
"Ne možete naći njivu koja je slobodna, da se ne obrađuje. Sada hoće i ovo što imamo da nam otcepe", kaže Zvonko Kokanović iz Gornjih Nedeljica.
 
Zemlju ne da ni Tihomir Maksimović. Kaže, neće naći bolju i bližu, prekopotrebnu za mlečno govedarstvo kojim se bavi.
 
"Dva hektara i 70 ari, ovo je sve moje. Sve do reke. Kuruz za silažu, pšenica je bila. Bili su nam poslali kući i uplatnice. Ne znam koliko je bilo, 50-60 hiljada evra. Nas to ne zanima, ne interesuje me to", kaže Tihomir Maksimović iz Gornjih Nedeljica.
 
Slavoljub Nenadović u svoju njivu ne može. Točkovi mu ne dozvoljavaju. Svejedno, odbija da je se odrekne.
 
"Imam decu, imam unučad. Ja sam to nasledio i ja to ne prodajem. Mene pare ne interesuju. Dolazili su, razgovarali, pretili eksproprijacijom...", kaže Slavoljub Nenadović iz Gornjih Nedeljica.
N1 je pitao Rio Tinto šta planira.
 
"Ukoliko se aktivnosti otkupa zemljišta nastave u budućnosti, nastavićemo da sprovodimo ovaj proces u skladu sa zakonima Republike Srbije i najvišim međunarodnim standardima Međunarodne finansijske korporacije i Evropske banke za obnovu i razvoj", navodi Rio Tinto u odgovoru.
 
Direktan odgovor na pitanje da li je eksproprijacija krajnje rešenje ovaj beogradski medij nije dobio. 
 
"Jedino mogu da nam otmu zemlju. Ne postoji drugi način na koji bi oni mogli tu našu zemlju da dobiju u njihovo vlasništvo. Ni država, ni kompanija", poručuje Zvonko Kokanović.
  • Cluffas

    27.10.2024 07:57
    Za 4.5 hektara bih trazio 4.5 miliona eura. Pa ako plate njihovo je. A sa tim parama bih se odselio tamo gde je cista priroda.
  • Strašno

    27.10.2024 07:54
    Otimanje
    Strašno. Svakome mogu doći na vrata i oteti ono što su naumili. Bukvalno svakome. I u gradu i i na planini i u njivi. Proglase javni interes i niko te više ne pita da li hoćeš da odeš sa svoje imovine. Ideš jer neko drugi tako hoće. Pravo na neometano uživanje privatne imovine je ugroženo. Ne zna se kome će i kada pasti na pamet da gradi nešto na tuđem posedu.
  • r

    27.10.2024 07:40
    r
    Nema kopanja, pametni ljudi, zdrava logika, nema para za čist vazduh ,plodnu zemlju, zdravu vodu.Braneći svoje parcele ,branite sve nas od zagađenja.Hvala Vam!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija