Kako vlast arči novac građana: Prvo zemlju proda jeftino, a onda je otkupi po paprenoj ceni

Vlast u Srbiji hektar zemlje prodala je Al Dahri za 4.700, a sad ga kupuje za pola miliona evra, a šeiku je prodala hotel na Kopaoniku po nižoj ceni od one po kojoj ga je kupila...
Kako vlast arči novac građana: Prvo zemlju proda jeftino, a onda je otkupi po paprenoj ceni
Foto: Pixabay
Kako je u tekstu Radara navedeno, prodaja najplodnijeg zemljišta u okviru privatizacije Poljoprivrednog kombinata Beograd, arapskoj kompaniji Al Dahra za 4.700 evra po hektaru bila je ravna poklonu. To je bilo jasno i pre šest godina, kada je ugovor potpisan i imovina PKB-a prešla u ruke novih gazda, a sada su u to mogli da se uvere i svi građani. Jer, država zbog realizacije projekta Ekspo 2027. u Surčinu sada otkupljuje isto to zemljište, samo po ceni koja je čak 100 puta veća.
 
Po značajno višoj ceni od Arapa biće otkupljeno i zemljište za projekat izgradnje auto-puta od Beograda do Zrenjanina, a u planu je i eksproprijacija parcele na kojoj se nalazi Stara šećerana, po tržišnoj ceni, iako je pre samo nekoliko meseci do tog kompleksa mogla da dođe mnogo jeftinije, kupovinom firme u stečaju, koristeći pravo preče kupovine. 
Pre toga država je, takođe novcem poreskih obveznika, otkupila zemljište Eurosalona, pored Beogradskog sajma, pa ga odmah potom poklonila Beogradu na vodi. Po istom receptu svojevremeno je kupila i hotel na Kopaoniku, pa ga po nižoj ceni prodala šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu.
 
Mnogo je primera koji dokazuju kako vlast SNS-a u partnerstvu sa SPS-om u poslednjih 12 godina, najblaže rečeno, rasipa novac građana, ukazao je Radar.
Na lokaciji u Surčinu gde će se graditi objekat za međunarodnu izložbu Ekspo 2027. nalaze parcele se koje su u vlasništvu tri kompanije i 14 fizičkih lica. U prostornim planovima za Ekspo i Nacionalni stadion navodi se da ovi projekti obuhvataju parcele Al Dahre, ali ne i njihove površine. Zanimljivo je, međutim, da u zvaničnom odgovoru arapske kompanije piše da oni nisu prodali zemljište državi Srbiji za potrebe projekta Ekspo.
 
Ipak, uvidom u katastar može se utvrditi da je ta firma do marta meseca ove godine bila vlasnik parcela, koje su obuhvaćene planovima za izgradnju kompleksa Ekspo, a sada te delove zvanično poseduje Republika Srbija. 
 
Ostatak poljoprivrednog zemljišta, koji je pripadao Al Dahri u Surčinu, upisan je kao vlasništvo kompanije "New International Investments 011". Iz svega bi se moglo zaključiti, dalje piše Radar, da je kupoprodaja obavljena preko te firme, ali i da je ona nesumnjivo povezana sa Al Dahrom. 
 
To preduzeće je, kao glavnu delatnost prilikom osnivanja navelo konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. U vlasništvu je kompanije "Serbia Real Estate Holding", koja je, kao i Al Dahra, registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
 
Predsednik Nadzornog odbora firme "New International Investments 011" je Kedaim Abdula Saed Faris Alderei, koji je istu funkciju do aprila 2022. obavljao u Al Dahri. Sudeći po bazi stvarnih vlasnika u APR-u, obe kompanije registrovane su u Abu Dabiju na istoj adresi, a i kancelarije se nalaze na istom spratu. 
Iako se može postaviti pitanje kako je moguće da vrednost zemljišta za šest godina poraste čak 100 puta, jasno je da su ga Arapi dobili ispod svake cene, ali i da je ova sada aktuelna vrednost od pola miliona evra po hektaru precenjena. U vreme kada je prodato Al Dahri hektar poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini vredeo je do 18.000 evra.
 
Nije tada bila sporna samo prodaja zemlje, već i činjenica da je vlast izigrala sopstvene zakone, koji su zabranjivali prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Kako bi to omogućila, prodaja je realizovana tako što je državno zemljište koje je PKB koristio, upisano kao njegova privatna imovina. 
 
Ceo tekst Radara čitajte na OVOM LINKU.
  • Tugomir

    27.10.2024 13:54
    Zločinačko udruživanje
    Kako je kriminal postalo legalan? ako nije,da li predstavnici naroda koji je opljackan na svim nivoima moze da pozove na odgovornost makar pred nekim medjunarodnim sudom.
    Da li je realno da je većini potpuno svejedno da i da odobravaju da im neko direktno iz dzepova i usta krade i rasprodaje sve drzavno tj. Narnodno! I dalje se čudim kako se ovo desilo, kako se rodila takva alavost i pohlepa..
  • Slucaj

    27.10.2024 13:44
    I sad mi kao pisemo neke komentare jer, sta dugo, a botovi hejtuju i komentare i nas. Aj nek, umesto toga, napisu jedan komentar zasto su za ovo glasali.
  • skep

    27.10.2024 13:35
    Svi znamo ko su ti "arapi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija