Fon der Lajen otkazala sastanak sa Vučevićem: "Jer je on samo još jedna Vučićeva ikebana"

Dok za jedne potez otkazivanja sastanka Ursule fon der Lajen sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem samo jača ovdašnji opskurni režim, po drugima je to direktna opomena lično samom Aleksandru Vučiću.
Fon der Lajen otkazala sastanak sa Vučevićem: "Jer je on samo još jedna Vučićeva ikebana"
Foto: Beta (Darko Vojinović)
Ipak, svi sagovornici Danasa su mišljenja da bi zvaničnici EU morali da pomažu razvoj demokratije u Srbiji, koja je pod predsednikom Vučićem potpuno na izdisaju u svim segmentima a ne da se prave da ne znaju gde i u kakvu zemlju su došli.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkazala je unapred planirani sastanak sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem. Kako je za N1 potvrdio portparol Evropske komisije, zaključeno je da nema potrebe da se Fon der Lajen sastane sa Vučevićem nakon saopštenja o njegovom sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim u kojem je navedeno da je planirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije i ostalih politika.
Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića Srbija je država koja ima obavezu, ako želi da uđe u Evropsku uniju, da razvija demokratiju svaki dan i u svakoj fazi, a sa druge strane nema obavezu da odmah usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.
 
"Fon der Lajen bi trebalo da se sastaje sa srpskim zvaničnicima zbog krađe na izborima, šikaniranja građana, gaženja ljudskih prava...zbog svega onoga što jedna vrsta postmodernog totalitarizma koji je Aleksandar Vučić uveo u Srbiji", navodi sagovornik beogradskog lista.
Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo da bude razlog što zvaničnici Brisela ne žele saradnju sa ovdašnjim opskurnim režimom.
 
"A, oni opet prelaze preko toga a Vučiću prebacuju to što održava odnose sa Rusijom. To je stvar Srbije, dokle god zvanično ne uđe u Evropsku uniju, a demokratija je zajednička stvar", kaže on.
 
EU bi morala da razmisli da li takvim pristupom jača Vučića ili ga slabi.
 
"Ja mislim da ga samo jača jer stvara od njega i njegovog režima lažne patriote koje, navodno, brane srpske interese a zapravo gaze srpske interese, srpski narod i demokratiju", zaključuje Anđelković.
 
Prema rečima poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića, Ursula Fon der Lajen se sastala sa Aleksandrom Vučićem i od njega je očigledno dobila ono zbog čega je i došla u Srbiju, tako da nema potrebe da se viđa, sastaje i gubi vreme sa nekim ko se ni za šta ne pita.
 
"Pri tome, svakako je čula da Aleksandar Vučić namerava da smeni većinu nesposobnih ministara iz ove Vlade, pa možda i samog Miloša Vučevića, što je samo još jedan razlog da ne gubi vreme sa bezveznjakovićima koje Vučić, ne skrivajući prezir prema njima, troši brže od papirnih maramica. Obrazloženje da do sastanka sa predsednikom Vlade Srbije koji je to samo na papiru nije došlo zbog toga što se Miloš Vučević pre toga susreo sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim nema mnogo uporišta u realnosti", kaže on.
 
Za ovog sagovornika Danasa, ako Fon der Lajen nije smetalo da se sastane sa Aleksandrom Vučićem koji je neposredno pre razgovora sa njom na samit BRIKSA ispratio četvoročlanu delegaciju ministara koje je lično imenovao na tu dužnost, čemu je prethodio, kako se sam Vučić pohvalio, telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom, onda je mogla da se vidi i sa Milošem Vučevićem.
 
"Ne znam da li je Aleksandar Vučić na sastanak sa visokom zvaničnicom Evropske unije poveo nekog iz plejade likova uz čiju pomoć je Srbija postala evropski šampion u organizovanom kriminalu i korupciji, poput Radoičića, Koluvije i Nebojše iz Beograda, ili nekog od švercera oružja koji je pod sankcijama EU. Ali kad se već sastala sa osobom koja na skaj aplikaciji ima nadimak Oskar, pohvalivši pri tome Srbiju kao zemlju posvećenu sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava, mogla je da se vidi i sa Milošem Vučevićem", ističe Milivojević.
 
Miloš Vučević, po njemu, kao dovoljno iskusan političar na taj sastanak sigurno ne bi poveo svog zaštitnika i glavnog partnera Zvonka Veselinovića, a Vulina je na vreme poslao u Kazanj na samit BRIKSA.
Nema potrebe da se sastajemo, već ste se dogovorili o ekonomskom razvoju, smatra predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić.
 
"Ironično obrazloženje otkazivanja sastanka iz Evropske komisije je opomena Aleksandru Vučiću. To što mi imamo ikebane na najbitnijim mestima poput premijera, ministara, predsednika skupštine, osim naravno Vučića, naš je problem, a ne predsednice EK. Zvaničnicima EU je to odavno jasno, za razliku od Miloša Vučevića koji nije ni svestan koliko je nebitan u svom poslu", kaže Vuletić.
 
On pretpostavlja da je Vučević i ponosan na otkazivanje sastanka, dok predsednik Vučić to obrazlaže mudrom politikom.
 
"Jedina nada nam ostaje da će zvaničnici EU znajući sa kim imaju posla vremenom našu politiku čardaka ni na nebu ni na zemlji mimo naše volje i spoznaje sopstvenih interesa spustiti na zemlju", smatra Vuletić.
  • Razbarušenko

    27.10.2024 12:54
    Vaša šansa
    Kad već toliko volite vlast imate veliku šansu, a niko Vam ne brani, vratite KiM Srbiji sa Vašim evropskim saradnicima pa onda izađite na izbore i bićete na vlasti više od Mila Đukanovića.
  • Sabahudin

    27.10.2024 12:41
    Omerović
    Šta očekivati od nekulturno žene? Dođeš u goste pa određuješ pravila.
  • Sara

    27.10.2024 12:38
    Baš glupo
    Kod nas predsednik obavlja sve funkcije; premijera,ministar svih resursa,predsednik skupštine i td.ulazak u EU? Čemu to? Prvi svetski rat,Srbija je iznela i dala najviše žrtava,drugi svetski rat pomogla u ustavljanj fašizam u Evropi, vajlda smo zaslužili članstvo bez bilo kakvih molbi i ustupaka. Pa da 99 nas počastise bombardovanjem, možda je to njihov način zahvalnosti........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija