Vučić: Pre otvaranja brze pruge Novi Sad-Subotica sporazum o pruzi koja će povezati četiri zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou tokom, kako je rekao, "ne lake" zajedničke istorije.
Vučić: Pre otvaranja brze pruge Novi Sad-Subotica sporazum o pruzi koja će povezati četiri zemlje
Foto: Beta (Milan Ilić)
Vučić je posle sastanka s mađarskim predsednikom Tamašom Šujokom ocenio da dve države imaju "brojne zajedničke interese" i da Srbija doživljava Mađarsku "ne samo kao strateškog političkog partnera, nego kao iskrenog prijatelja".
 
"Mađarska kao država uživa veliku popularnost u Srbiji a mađarski narod doživljavamo kao iskreno prijateljski", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija u Beogradu.
On je ocenio da ekonomija na najbolji način potvrđuje političke veze dve države.
 
"Pre 12 godina naša trgovinska razmena iznosila je 768 miliona evra a ove godine ona iznosi 3,1 milijardu evra. Sa dvaneste, trinaeste pozicije Mađarska je danas postala četvrti trgovinski partner Srbije. To su izuzetni rezultati, ali sam uveren da mogu biti bolji", kazao je predsednik Srbije.
Vučić je izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije ali i na tome što ta zemlja, prema njegovim rečima, mnoge strateške projekte izvodi sa Srbijom, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.
 
"Nadam se da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Novi Sad - Subotica biti u prilici da potpišemo izjavu o uspostavljanju brze pruge između Srbije, Mađarske, Severne Makedonije i Grčke, od Budimpešte do Patre. To će biti nešto neverovatno", kazao je Vučić.
 
On je kazao da je sa mađarskim predsednikom razgovarao i o ostvarivanju energetske stabilnosti, odnosno o gasu, nafti i elektrokonekciji.
 
"Uradili smo idejni projekat naftovoda između Novog Sada i Mađarske, studija izvodljivosti biće gotova do kraja godine. To je za Srbiju od izuzetnog značaja, time vršimo diversifikaciju mogućnosti izvora iz kojih dobijamo naftu", kazao je predsednik Srbije.
 
Vučić je dodao da će Srbija biti "pouzdan" partner Mađarskoj u snabdevanju gasom.
 
"Uvek mogu da računaju na Srbiju, kao što je Mađarska bila decenijama pouzdan partner u snabdevanju gasom", kazao je Vučić.
On je naveo da je sa predsednikom Mađarske razgovarao o evropskim i svetskim temama, poput rata u Ukrajini i predstojećih predsedničkih izbora u SAD, ali i o položaju Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj. Vučić je ocenio da Savez vojvođanskih Mađara (SVM), kao deo vladajuće koalicije u Srbiji, predstavlja "most prijateljstva i bratstva" sa Mađarskom.
 
"Za mene, a siguran sam da će tu politiku nastaviti ko god bude upravljao Srbijom u budućnosti, politika odnosa prema Mađarskoj i Mađarima mora biti politika uzajamnog poštovanja, uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa", dodao je Vučić.
  • Milan NS

    28.10.2024 12:44
    Ahaha!
    Pa znao sam da će nešto da zapne oko otvaranja pruge.
    Sad ti nama lep objasni: čemu tolika pompa, skidanje pruge, godine bez saobraćaja Beograd - Subotica da bi sad otvorio prugu Novi Sad - Subotica koja je oduvek funkcionisala?
    Obećao si brzu prugu do Budimpešte, ne vadi se sad na Mađare, Makedonce i Grke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo pisac Radoslav Petković

Pisac, kolumnista i dobitnik brojnih književnih nagrada Radoslav Petković, preminuo je u 72. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.