Izbori u Vojvodini: Od "čekam šefa da mi plati" do "kome da se javim za 10.000 dinara?"

Za razliku od pokrajinskih izbora kada su u opštinama i gradovima Vojvodine zabeleženi brojni prigovori i neregularnosti, lokalni izbori prošli su mirnije ili nepravilnosti nisu primećene.
Izbori u Vojvodini: Od "čekam šefa da mi plati" do "kome da se javim za 10.000 dinara?"
Foto: 021.rs
To može biti i rezultat malog broja kontrolora i nezainteresovanosti za izbore na lokalu, posebno u manjim opštinama.
 
Analizirajući zapisnike sa svih biračkih mesta u 39 opština i gradova Vojvodine u kojima su se održavali izbori za lokalnu vlast, 021.rs je ustanovio da u čak 18 lokalnih samouprava ni na jednom biračkom mestu članovi biračkih odbora, ni kontrolori, nisu imali prigovor na izborni proces. 
 
Čovek ili broj?
 
Zanimljivi prigovori više puta su se pojavili na različitim biračkim mestima u Pančevu i Vršcu, a odnose se na "šifriranje" glasačkih listića glasača koji su zaokruživali listu broj 1, odnosno "Pančevo sutra" i "Vršac sutra".
 
Zamenik člana biračkog odbora na jednom biračkom mestu u Pančevu je tako napisao da je uočeno "60 glasačkih listića sa zaokruženim rednim brojem 1 na listi, a koji su se strane uglavnom u gornjem desnom uglu glasačkog listića markirani nekim četvorocifrenim brojem ili šifrom".
 
Slična situacija bila je na još nekoliko biračkih mesta u ovom gradu, a reč je o desetinama glasačkih listića.
 
U Vršcu je jedna članica biračkog odbora izrazila sumnju da brojevi koji se pojavljuju pored prve zaokružene liste "predstavljaju šifre koje su neki birači morali da unesu na birački list kako bi bili identifikovani kao glasači liste broj 1, a nalog su dobili od nekoga ko ima način da ih time uslovi".
 
Situacija sa šiframa ponovila se na ukupno 10 biračkih mesta u ovom banatskom gradu. Na jednom izbornom mestu u Vršcu zabeleženo je da su se posle prebrojavanja listića naknadno tražili oni sa šiframa i upisivali u "stranačke" tabele. 
 
 
I član odbora u Pančevu je posumnjao da je na ovaj način narušena tajnost glasanja, jer su verovatno "brojevi koji su upisani deljeni ljudima pre izbornog procesa, a sve u korist kontrole glasača da li su pod pritiskom glasali za redni broj 1".
Koliko košta glas?
 
U Bačkoj Palanci je članica biračkog odbora zabeležila da se veća grupa građana zadržavala duže vreme ispred biračkog mesta, na šta je reagovala.
 
"Na primedbu da nema okupljanja ispred biračkog mesta, izjavili su da čekaju svog šefa da im plati, pa će tad da glasaju", navodi se u zapisniku sa jednog biračkog mesta u ovoj opštini.
 
U Staroj Pazovi je, kako piše u zapisniku, jedna građanka u toku glasanja ušla na biračko mesto i "pitala kome treba da se obrati za 10.000 dinara povodom glasa za SNS".
 
Da se uštedi gorivo...
 
U više vojvođanskih mesta zabeleženo je organizovano dovoženje glasača na birališta.
 
U Zrenjaninu članica biračkog odbora primećuje, tako, da su tri vozila - crveni "golf", crni "audi A6" i crni džip, u toku celog dana dovozila birače pojedinačno ili po dvoje, čekali da glasaju, a potom ih odvozili i dovozili nove birače. 
 
U Pančevu je birač koji je fotografisao glasački listić, ušao u crni automobil koji je bio parkiran na 50 metara od biračkog mesta i vozaču pokazao fotografiju sa mobilnog telefona. 
 
Organizovano dovoženje vozača primećeno je i u Somboru, gde ih je navodno dovozio i odvozio kombi.
 
Član biračkog odbora u Inđiji zabeležio je da je predsednik jedne mesne zajednice većinu vremena proveo ispred biračkog mesta, a da su članovi odbora izlazili da razgovaraju sa njim. 
 
 
Spisak postoji... a možda postoje i dva
 
Više puta su članovi biračkih odbora na lokalnim izborima širom Vojvodine iskazali sumnje na postojanje paralelnih biračkih spiskova.
 
Član biračkog odbora u Subotici uhvaćen je i opomenut zbog sumnje na vođenje duplog biračkog spiska, to jest držanja kod sebe sveske sa imenima i prezimenima birača i zapisivanja istih u vreme kada su oni davali svoje lične informacije članovima biračkih odbora, kako bi ih uveli u izvod iz biračkog spiska. 
 
"Viđen je i kako telefonira i čita podatke iz sveske u hodniku ispred mesta gde se obavljalo glasanje", navodi se u zapisniku o radu biračkog odbora u Subotici.
 
Sličnih primedbi bilo je i na izbornim mestima u Kikindi, Bačkoj Palanci i Temerinu. 
 
Na nekim mestima su glasali i građani koji nisu upisani u birački spisak, a na više mesta zabeleženo je fotografisanje glasačkih listića iza paravana. U Inđiji je zabeleženo da je članica komisije zvala birača telefonom da dođe na glasanje.
 
Glasanje van biračkog mesta kao siva zona
 
Više problema javilo se kada je reč o građanima koji glasaju van biračkog mesta. Tako je, kada mu je tražen spisak birača prijavljenih da glasaju van biračkog mesta, član biračkog odbora u Bačkoj Palanci odgovorio da je "u njegovoj glavi". 
 
U Bačkom Petrovcu je, kako je primećeno u zapisniku, došlo do naknadnog menjanja imena i adresa u spisku za birače van biračkog mesta.
 
"Dve osobe su onemogućene da glasaju zbog pogrešne adrese u spisku, dok je treća osoba u istoj situaciji dobila mogućnost da glasa 'na osnovu poznanstva sa članovima komisije'", piše u zapisniku. 
 
U Sremskoj Mitrovici su dva lica glasala van biračkog mesta, iako nisu imala lične karte. U ovom gradu je osoba koja nije član biračkog odbora prijavila 22 osobe da glasaju van birališta. 
 
U Kovinu komisija koja je zadužena da ide do građana koji su se prijavili da glasaju od kuće "nije izašla kod starije žene, iako je ona bila ceo dan kod kuće i čekala ih".
 
 
Nasilje na "praznik demokratije"
 
Na nekoliko biračkih mesta bilo je i slučajeva nasilja, a neki su doveli i do dužeg ili kraćeg prekida glasanja.
 
Na jednom biračkom mestu u Titelu, glasanje je obustavljeno na 40 minuta, kada je birač "u vidno alkoholisanom stanju fizički povredio člana biračkog odbora, a potom seo na ulazna vrata birališta". Pozvana je policija, a građanin je priveden. 
 
U Rumi je građanka, nakon svih procedura pre glasanja, iznela prazan glasački listić izvan prostorije za glasanje. Njen suprug je iscepao listić, nakon čega su oboje pobegli. Policija je pozvana, ali nisu došli.
 
U Pančevu je građanka ometala rad biračkog odbora i napala jednog glasača. U istom gradu je građanin neposredno ispred biračkog mesta otkinuo akreditaciju članu biračkog odbora i napao ga. 
 
Do fizičkog sukoba došlo je i u Vršcu, kada je jedan glasač sugerisao ocu i bratu kako da glasaju i nije reagovao na opomene. 
Od viška glava ne boli?
 
Čest je bio i problem sa viškom, odnosno manjkom biračkih listića.
 
Član biračkog odbora u Zrenjaninu beleži da je u popodnevnim časovima žena izašla sa glasačkim listićem, te da je na kraju utvrđen nedostatak papira za glasanje.
 
"Nije transparentno i jasno utvrđen broj glasačkih listića. Nakon glasanja se paušalno govori o broju preostalih, neupotrebljenih listića. Vrši se kalkulacija tako da budu u skladu sa prebrojanim glasovima, da se posao što pre otalja", piše član odbora u ovom gradu. 
 
Na više biračkih mesta u Temerinu, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Novom Bečeju i Beloj Crkvi, bilo je viška, odnosno manjka glasačkih listića. 
 
Član biračkog odbora u Beloj Crkvi primetio je da su dve osobe ubacile osam listića u kutiju za glasove. S druge strane, u Bačkoj Palanci je primećeno da nedostaje jedna potvrda o glasanju van biračkog mesta.
 
U Zrenjaninu član biračkog odbora beleži da je došlo do velikih teškoća u funkcionisanju izbornog mesta, jer nije ispoštovana procedura raspodele zaduženja. 
 
"Predsednik i potpredsednik nisu prethodno prošli neophodne obuke i nisu upoznati sa neophodnim procedurama. Nije ispoštovana procedura uređenja biračkog mesta i utvrđivanja materijala", navodi se u zapisniku.
 
Još neke nepravilnosti koje su primećene u zapisnicima sa lokalnih izbora širom Vojvodine su glasanje iza istog paravana, preminula lica na biračkom spisku, jedno lice koje se više puta pojavljuje u ulozi pomagača, iznošenje poziva za glasanje van biračkog mesta...
 
U više zapisnika sa različitih biračkih mesta navedeno je da su članovi odbora imali primedbe, koje se ili ne navode, ili se za njih navodi da su dostavljene u prilogu, ali one nisu javno objavljene sa zapisnikom. 
 
Analiza 021.rs pokazuje i da na nekim zapisnicima nisu potpisani svi članovi biračkog odbora, dok je na nekim ista osoba prepoznatljivim rukopisom potpisala sve članove. 
 
Podsetimo, portal 021.rs analizirao je i nepravilnosti na izborima u Novom Sadu, o kojima opširnije možete čitati OVDE
  • Slavek

    06.06.2024 22:59
    Glasanje
    Tekst je
  • sova

    06.06.2024 17:40
    opoziciju košta .izjava o srebrenici...priznavanju kosova...i izjava za bosance koji su okupirali vojvodinu....znači sami su krivi...sve ostalo su teorija zavere
  • Anna

    06.06.2024 10:42
    Sprdnja od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina