SNS zloupotrebio javna sredstva tokom kampanje u Irigu: Sporni video još nije uklonjen

Agencija za sprečavanje korupcije naložila je Opštinskom odboru Srpske napredne stranke u Irigu da ukloni sa svojih društvenih mreža promotivni spot snimljen ispred Doma zdravlja.
Ovaj promotivni spot objavljen je tokom izborne kampanje pred lokalne izbore održane 2. juna, a u njemu su prikazana i sanitetska vozila Doma zdravlja u Irigu. 
 
Agencija je navela da je ovaj čin suprotan Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti i naložila uklanjanje videa u roku od tri dana od prijema rešenja, što još uvek nije učinjeno.
Agencija je naložila SNS-u da ubuduće ne postupa suprotno Zakonu i da u toku izborne kampanje za snimanje i objavljivanje promotivnih video spotova ne koristi prostor i vozila zdravstvenih ustanova.
 
Kako je navedeno u prijavi protiv Srpske napredne stranke, na Instagram stranici odbora u Irigu je 20. maja obavljen promotivni spot u kojem se zloupotrebljava Dom zdravlja kao državna ustanova čiji je osnivač opština, a u svrhu promocije ove političke stranke. Takođe, navedeno je da se u gornjem desnom uglu spota neprestano vidi logo ove političke stranke.
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, punomoćnica SNS-a je osporila navode iz prijave i navela da nisu korišćena javna sredstva u svrhu promocije u izbornoj kampanji.
 
"U spornom video snimku ne vide se obeležja Srpske napredne stranke, već navodi lično mišljenje da su tehnička pomagala poboljšana i ambulante osavremenjene i renovirane. Takođe, osobe u spotu ne spadaju ni u jednu od kategorija navedenih u zakonu i oni u izjavama ne navode da su predmetne aktivnosti organizovane i finansiranje od SNS, već je projekte organizovala lokalna samouprava", tvrdi se u odgovoru Agenciji.
 
Pregledom Instagram stranice, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je objavljen video spot koji je snimljen na prostoru ispred i na ulazu u Dom zdravlja Irig, u kojem se istovremeno prikazuje više sanitetskih vozila ove ustanove, kao i medicinska radnica i vozač saniteta kako daju izjave. Video spot se završava sloganom "Aleksandar Vučić - Irig sutra, Budućnost je u tvojim rukama i broj 1".
 
 
Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je "javni resurs" nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro u javnoj svojini, te da je političkim subjektima zabranjeno da u toku izborne kampanje, izuzev nekih slučajeva, koriste druge javne resurse.
 
"Iz navedenih zakonskih odredaba proizilazi da je Srpska napredna stranka, snimanjem promotivnog video spota i korišćenjem prostora Doma zdravlja Irig i objavljivanjem spota u toku izborne kampanju, a u svrhu sopstvene promocije, postupila suprotno odredbama Zakona", navodi Agencija.
Dodatno se ističe da nisu prihvaćeni navodi punomoćnice SNS da se u spotu ne vide obeležja, niti spominje ovaj politički subjekt. Ističu i da su razmatrani i ostali navodi iz izjašnjenja, ali je ocenjeno da nemaju uticaja u odlučivanju o povredi Zakona u ovom postupku.
 
"Imajući u vidu navedeno, Agencija je izrekla meru upozorenja jer je ocenjeno da se u konkretnom slučaju ispunjava svrha zakona i istovremeno obavezala političku stranku da ukloni predmetnu objavu sa Instagram stranice Srpske napredne stranke Irig", navodi se u rešenju.
  • Sremac

    08.06.2024 19:43
    Primeti razliku
    Ako su oni bili ona vlast, koja je nabavila navedena vozila, a ne neka druga vlast, onda je spot sasvim OK.
    To je super reklama, pa neka se i drugi politički činioci hvale svojim kupovinama za dobro građana.
    Naime, neka vlast je sopstvenm uspešnim radom stvorila sredstva za tu kupovinu, dok drugi (oni pre nje) to nisu bili u sranju da učine, jer su bili poslovno nesposobni.
  • Glasač

    08.06.2024 10:59
    I funkcija predsednika republike je javni resurs, pa se u izobilju koristila u kampanji, a Agencija ni reč, ni da bekne.
  • Fuj49

    08.06.2024 06:47
    ProviDNO i ljigavo
    kRadikali ko kRadikali, čim im nešto ne odgovara, tvrde da to ne postoji ili se nije dogodilo. Ništa novo, ali još uvek jaDNO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina