Poljoprivrednici u Bačkoj u problemu zbog manjka sezonaca: Najstariji imaju više od 80 godina

Poljoprivrednici u Bačkoj su na muci da obezbede dovoljan broj sezonskih radnika, jer je poslednjih godina znatno opalo interesovanje nezaposlenih za rad na njivama, voćnjacima, povrtnjacima.
Poljoprivrednici u Bačkoj u problemu zbog manjka sezonaca: Najstariji imaju više od 80 godina
Foto: Pixabay
Ljudi su nezadovoljni visinom nadnica, a poslodavci se pravdaju da ne mogu da plate više zbog skupih repromaterijala i niskih otkupnih cena svojih proizvoda, pišu Novosti
 
Satnica se, zavisno od vrste radova, kreće od 350 do 400 dinara, ali je na poljoprivrednom dobru u Magliću kod Bačkog Petrovca na samom početku metličenja semenskog kukuruza skočila sa 400 na 450 dinara.
"Prvog dana smo radili za 400 dinara, ali je već sutradan preduzeće odlučilo da plati 50 dinara više, jer je to posao koji ne može da čeka", objasnila je predradnica Tatjana Štrangar iz Ruskog Krstura, koja je za metličenje uspela da oformi brigadu od 87 sezonaca, pretežno iz Kule i Bačkog Gračaca.
 
Posebno je teško, navode grupovođe, privoleti mlade da rade kao nadničari, a jedino je kidanje metlica sa stabljika kukuruza ono što ih u nešto većem broju dovodi na njive.
 
"Inače, većinu sezonskih radnika čine žene u šezdesetim godinama, a najstariji i jedan od najboljih radnika u mojoj grupi je čovek od 83 godine iz Sivca", kaže grupovođa Miodrag Bošković iz tog sela, čija ekipa broji oko 50 sezonaca, a nekad ih je okupljao dvostruko više.
I Tatjana Štrangar ima "udarnicu" od 83 godine, koja je iz Bačkog Gračaca.
 
"Žene, od kojih su neke sa mnom i 20 godina, rade na tropskim vrućinama u jelecima (prslucima) i ne žale se, a mladi u šortsevima kukaju kako im je toplo", kaže Tatjana.
 
I ona i Bošković ističu da sezonskog posla ima tokom cele godine i da su sezonci preko omladinskih zadruga osigurani.
 
"Iako mesečno, kao nadničari, mogu da zarade više, a zarada im se za osam sati rada isplaćuje svaki dan, oni ipak radije odlaze u strane fabrike u Odžacima, Somboru, Kuli, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Novom Sadu, jer im posao tamo pruža veću sigurnost", kaže Bošković.
  • Imre

    30.06.2024 16:51
    Ako penzioneri idu u nadnicu koja je mala,koliku su oni imali platu,da sad mogu da zive bez dodatnog rada.To upucuje da su pokradeni za vreme radnog staza i kod obracuna penzija.Radni staz su sticali recimo 10 god u Jugoslaviji,10 god u ratnom stanju,10 god.kod zutih,obracun penzija bio od 2011 god.Sad rad po niskoj dnevnici,malim zaradama poslodavca trazite krivca u navedenim periodima vaseg rada.Glasanje preko 60% a 40% uzdrzani sad kuknjava.
  • Platon

    30.06.2024 15:07
    Država
    Tu se krije i varka sa kursom eura.
  • @@visnja

    30.06.2024 15:03
    Kupovanje masina je poruka za poljoprivrednike koji se zale da niko nece da im bere plodove na njivama kako bi mogli da ih prodaju i ostvare profit. Ako bi ulozili u svoj posao i kupili masine, ne bi morali da se oslanjaju na sezonske radnike. A to da penzioner mora da ide na njivu da bere kukuruz da bi preziveo ne da je neljudski nego je ravno robovlasnickom drustvu. U normalnoj zemlji penzioner bi ziveo od penzije i bavio se hobijima kojima nije stigao da se bavi tokom radnog veka, a ne da rinta u neljudskim uslovima da bi zaradio neku crkavicu. Tako da ste pogresno razumeli moj komentar. Lep pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina