Zašto nema optužnice protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice: Stvari u istrazi nedovoljno razjašnjene

Istraga o slučaju ginekologa koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom u Sremskoj Mitrovici biće završena kada "stanje stvari u istrazi bude dovoljno razjašnjeno", saznaje 021.rs.
Zašto nema optužnice protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice: Stvari u istrazi nedovoljno razjašnjene
Foto: Pixabay
Ginekolog koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom, čija je beba preminula, pušten je iz pritvora nakon šest meseci. 
 
Kako je rečeno za 021.rs u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici, iz pritvora je pušten jer tužilaštvo nije podiglo optužnicu. 
U Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici kažu za 021.rs da je istraga i dalje u toku. Dodaju da nije završeno dopunsko sudsko-medicinsko veštačenje određeno naredbom tužilaštva.
 
"Istraga će biti završena kada javni tužilac nađe da je stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka", dodaju iz tužilaštva za 021.rs.
Podsetimo, osumnjičeni lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen je 20. januara, nakon što ga je porodilja iz Šida Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje.
 
Ona je prvo na društvenim mrežama objavila svoje svedočanstvo, a potom iznela optužbe na račun ginekologa, tvrdeći da je on odgovoran za smrt njene bebe, kao i da joj je tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao na nacionalnoj osnovi.
 
Ginekolog se sumnjiči za krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.
 
Svedočanstvo porodilje iz bolnice u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je niz reakcija, ali i brojna druga svedočanstva o akušerskom nasilju u Srbiji.
 
Ministarstvo zdravlja je u martu saopštilo da je izvršena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica nakon prijave. Međutim, Ministarstvo neće objavljivati nalaze tog izveštaja kako se ne bi "ometalo vođenje istražnog postupka".
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • milicica

    29.07.2024 19:00
    ceka se
    Da zastari. Nedodirljiva kasta
  • danica G

    26.07.2024 10:06
    z
    Zasto nema optuznice? Zato sto je nedodirljiv kao i svi ostali dr.
    Sorabija je zemlja iz snova
  • Branko

    25.07.2024 20:58
    Ne razumem zasto bas svi moraju za sve probleme da optuzuju SNS. U konkretnom slucaju u pitanju je nakaradna doktorska solidarnost. Ni jednom od njih nije toliko stalo do ugleda struke, koliko da oni budu zasticeni i nedodirljivi i to nije od juce. Postoji gomila slucajeva u kojima su patolozi, za koje se hvalimo da imamo ili da smo imali vrhunske, iznalazili i iznosili gomile sramnih i neverovatnih nebuloza, samo da opravdaju svog kolegu. I u svim ovim slucajevima ce biti isto. Otezace se sa raznim vestacenjima i supervestacenjima dok slucaj apsolutno ne zastari, kao imnogo puta do sada. Tu takodje veliki deo krivice snose nasi neuki i nesigurni sudije i tuzioci, kojima je zbog neznanja potrebno hiljadu analiza i vestacenja da bi mogli da donesu neku odluku i zbog cega su i oni potpuno izgubili svoju funkciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina