Gori deponija u Bačkom Petrovcu: Meštani ne otvaraju prozore zbog dima

Dugogodišnji problem deponije koji se ne rešava postaje sve teži za meštane Bačkog Petrovca.
Gori deponija u Bačkom Petrovcu: Meštani ne otvaraju prozore zbog dima
Foto: 021.rs
Stanovnica Bačkog Petrovca koja se obratila redakciji 021.rs požalila se da godinama postoji problem dima koji dolazi s deponije.
 
"Pokušali smo na sve moguće načine da saniramo ovaj problem, ali niko ne reaguje. U pitanju je dim koji gori gotovo svako veče, a ove godine je ubedljivo najgore. Otvoriti prozore je nemoguće", kaže sagovornica za 021.
Aplikacije koje prikazuju kvalitet vazduha zabeležile su prvog avgusta brojku od preko 200 PM 2.5 čestica. Količina PM 2.5 čestica u toku 24 časa se smatra nezdravom ukoliko je vrednost preko 35.4 μg/m3.
 
"I pored zatvorenih prozora se svako jutro budimo sa dimom u plućima i počinjemo da se plašimo da će na kraju neko i da strada", objašnjava Petrovčanka.
Meštanka ističe da poljoprivrednici pokušavaju godinama da upozore na opasnost po njive. 
 
"Sav taj dim se spušta na njive i često ga je toliko da deluje kao da počinje da pada mrak ili kao da se spustila gusta magla", ističe sagovornica za 021.rs.
 
 
Pokrajinska poslanica Stranke slobode i pravde, Marica Puškaš kaže da nesanitarna deponija, udaljena samo kilometar od centra Bačkog Petrovca, s kraćim prekidima gori još od 6. aprila.
 
"Izloženost otrovnim, kancerogenim i mutagenim produktima sagorevanja otpada može da ima trajne i ozbiljne posledice po zdravlje, ali izgleda da to ne brine lokalne vlasti jer čine jako malo da smetlište ugase i dovedu u red", kaže Puškaš.
"Guranje problema pod tepih rezultiralo je time da danas građani više ne mogu da otvore prozore čak ni noću, jer toksična izmaglica, u zavisnosti od pravca vetra, preplavi celo mesto, a pred zoru na ulicama formira smog", dodaje pokrajinska poslanica.
 
Na pitanje 021.rs kada će biti rešen problem deponije, iz opštine Bački Petrovac i JKP Komunalac do momenta objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.
  • Filip

    05.08.2024 17:02
    Ko da reši gorući problem
    Ko da vodi brigu o zaštiti životne sredine u Opštini Bački Petrovac? Na vlasti su kompletno nekompetentni ljudi. Stranačko vođenje opštine, bez ikakvog rešavanja problema. O požaru na deponiji nigde nema ni reči.
  • Markev

    03.08.2024 08:10
    Lažovi
    Pokrajinska poslanica verovatno nikad nije bila u Bačkom Petrovcu, inače bi znala koliko je deponija udaljena od centra. Bitno je slagati što je manir SSP-a.
  • Garry

    03.08.2024 00:44
    Preča posla
    Jkp Komunalac u milionskim dogovanjima,nema ko da očitava vodomere,u čašama česmovače se taloži pesak........ali su zato kancelarije pune,uhlebili su partijske poslušnike,još malo pa će kroz prozore ispadati.....u novembru pred izbore su delili paketa a zaslužnima i belu tehniku............i vi sada očekujete da se oni bave nekom bednom deponijom???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.