Skupština Vojvodine o rebalansu budžeta, pokrajinska kasa manja za 3,2 milijarde dinara

Skupština Vojvodine će o rebalansu budžeta kojim se pokrajinska kasa smanjuje za 3,2 milijarde dinara raspravljati narednog četvrtka, 29. avgusta.
Skupština Vojvodine o rebalansu budžeta, pokrajinska kasa manja za 3,2 milijarde dinara
Foto: 021.rs
Pored odluke o rebalansu, pred pokrajinskim poslanicima će se naći desetak odluka, uglavnom izveštaji o radu za prošlu godinu, kao i dva prostorna plana.
Za sada nije poznato kako će izgledati rebalans budžeta, jer odluka nije prezentovana javnosti, a jedine informacije koje su poznate su one iz saopštenja pokrajinske vlade od 2. avgusta.
 
 
 
Vojvođanska vlada je tada navela da je predloženim rebalansom predviđeno smanjenje budžeta za tri odsto, kao rezultat usklađivanja izvora deficitarnog finansiranja, odnosno da je ukupan obim planiranih sredstava smanjen za 3,32 milijarde dinara i da će pokrajinska kasa iznositi 105,7 milijardi dinara.
 
Saopšteno je i da je fiskalni deficit pokrajinskog budžeta smanjen sa 13,1 odsto na 9,7 odsto, čime je doveden u zakonske okvire.
 
Pokrajinska vlada je navela i da je urađena analiza realizacije budžeta u prvoj polovini godine i optimalizacija raspodele sredstava u okviru utvrđenog obima. Kao rezultat te analize, izvršena je preraspodela i obezbeđena su sredstva za finansiranje projekata u oblastima: vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastrukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara).
 
Obezbeđena su i sredstva za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije (167 miliona dinara), programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), zatim za realizaciju sanacionog plana JP "Vojvodinašume" - sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara), a dodatna sredstva od 99,7 miliona dinara opredeljena su za kapitalna ulaganja za tri vaspitno-obrazovne ustanove.
 
Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava obezbeđeno je 50 miliona dinara, a za program promocije turizma 10 miliona dinara.
 
Pojedinačno gledano, najveći deo ostvarenih ušteda, u iznosu od 350 miliona dinara, usmeren je za realizaciju projekta "Rekonstrukcija objekata u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici – Kamenica 1."
Pokrajinski poslanici će, pored rebalansa, razmatrati i izveštaj o realizaciji budžeta za period januar – jun 2024. godine.
 
Na dnevnom redu su i Prostorni plan područja posebne namene parka prirode "Jegrička" i Prostorni plan za deo Banata kako bi se vetroelektrana "Samoš" povezala na elektroenergetski sistem.
 
Razmatraće se i izveštaji o poslovanju JVP "Vode Vojvodine", JP "Vojvodinašume", Turističke organizacije Vojvodine i Pedagoškog zavoda Vojvodine za 2023. godinu.
 
Takođe, pred odbornicima je i izmena odluke o kadrovskom planu AP Vojvodine za 2024. godinu, dopuna odluke o pravobranilaštvu pokrajine i aneksa sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između provincije Šandong (Narodna Republika Kina) i Autonomne Pokrajine Vojvodine (Republika Srbija).
 
UPDATE:
 
Nakon objavljivanja teksta, u kojem smo naveli da rebalans nije prezentovan javnosti, iz pokrajinske vlade su 021.rs poslali obaveštenje da je predlog rebalansa objavljen na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za finansije 31.jula na OVOM linku
 
Napominjemo da na sajtu Skupštine Vojvodine još uvek, u vreme pisanja ovog teksta, nisu dostupni za preuzimanje dokumenti koji će biti pred poslanicima. 
  • Raša

    23.08.2024 10:29
    rebalans budžeta
    "Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava obezbeđeno je 50 miliona dinara"
    Ovoliko sredstava je obezbeđeno domaćim privrednicima. Da li je vama bumbarima iz raznih kancelarija jasno odakle potiču sredstva kojima ste plaćeni? Znate li vi ko Vas hrani i oblači? Ponudite i tih 50 miliona dinara stranim investitorima, nasmejaće se i pitati kako vas nije sramota. Radikali, radikali i vaši pajtosi , dokazana pamet i patriotizam.
  • VhGF

    22.08.2024 16:38
    Mozda sns izvuce "fotografije" profesora Jovovica na ovoj sednici.
    Jao, jao profesore sto si bio zvrk.
  • Nana

    22.08.2024 15:06
    Eto
    kRadikalka Maja ubija nadležnosti AP Vojvodine!
    Umesto da se budžet i nadležnosti usklade sa zakonom, ako ne i prošire!
    Osveta loših đaka, nema dalje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.

Ponovo buknuo požar kod Subotice

Požar u Radanovačkoj šumi kod Subotice je danas ponovo buknuo zbog jakog vetra, iako je u nedelju bio delimično stavljen pod kontrolu.

Kakav akva park planira Inđija?

Opština Inđija objavila je 4. septembra javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju hotela sa akva parkom, u okviru ranije najavljenog projekta Panonske terme.